Keukenpapier: ontdek alle gevallen waarin je het beter niet kunt gebruiken om het huis schoon te maken

door Natasja

04 December 2021

Keukenpapier: ontdek alle gevallen waarin je het beter niet kunt gebruiken om het huis schoon te maken
Advertisement

Wat nooit ontbreekt in de keuken is een rol keukenpapier: we gebruiken het bij  heel veel gelegenheden, van gefrituurd eten dat van overtollige olie moet worden ontdaan tot het schoonmaken van een oppervlak dat vuil is geworden met voedsel en nog veel meer.

Het is echt nuttig en heel vaak is het veel handiger om naar de rol die al klaar staat te grijpen en er een vel van af te scheuren dan op zoek te gaan naar doeken en sponzen om schoon te maken en vervolgens af te drogen met vaatdoekjes, ook al zou dit zeker een milieuvriendelijkere keuze zijn. Maar er zijn ook gevallen waarin het beter is geen keukenpapier te gebruiken, omdat het eigenlijk minder nuttig is dan de andere opties. Hier zijn er een paar van.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Het televisiescherm afstoffen: hoewel het misschien niet zo aanvoelt, schuurt keukenpapier lichtjes, net genoeg om het risico te lopen dat het op lange termijn sporen achterlaat, ook op een delicaat oppervlak als het televisiescherm.
  • Beeldschermen van mobiele telefoons, tablets of computers: wanneer je vingerafdrukken of stof, of waterspatten of vloeistoffen ziet die sporen op de beeldschermen hebben achtergelaten, zou je denken dat het gebruik van een vel keukenpapier geen kwaad kan, maar om dezelfde reden als hierboven is het beter het niet op beeldschermen te gebruiken om krassen te voorkomen.
  • Het kan ook krassen veroorzaken op brillenglazen: wie voortdurend een bril draagt, weet dat de glazen van tijd tot tijd moeten worden schoongemaakt om een optimaal zicht te garanderen, en vaak gebruikt men als alternatief voor speciale vloeistoffen een beetje water en zeep (of afwasmiddel), spoelt ze eventueel af en in droogt de glazen ieder geval af met keukenpapier. Het zou beter zijn dit te vermijden om de integriteit van de glazen beter te bewaren.
  • Spiegels en ruiten: hetzelfde verhaal. Het is het beste zachte microvezeldoeken of pluisvrije doeken te gebruiken.
  • Om vettige vlekken van tapijt of bekleding te verwijderen: zelfs het sterkste papier kan, eenmaal bevochtigd, enigszins uiteenvallen en verkruimelen wanneer je wrijft of probeertn het vuil van die oppervlakken te deppen en weg te vegen. Dit dwingt je toch andere middelen te gebruiken, zoals zachte doeken of een combinatie van hygroscopische poeders (talkpoeder, baking soda) en borstels.
  • Vlekken op donkere stoffen: als je een vlek op een donkere stof wilt uitwissen, kan je beter papieren handdoeken of keukenpapier vermijden, om dezelfde reden als hierboven.

In deze gevallen kan je het handige keukenpapier beter niet gebruiken!

Advertisement