Je kamer lekker laten ruiken d.m.v. radiatoren: ontdek hoe je dat doet met stof en andere eenvoudige trucs

door Natasja

03 December 2021

Je kamer lekker laten ruiken d.m.v. radiatoren: ontdek hoe je dat doet met stof en andere eenvoudige trucs
Advertisement

Naarmate de temperatuur daalt, gaan de radiatoren in huis dagelijks en gedurende langere perioden weer aan. Ze zijn werkelijk onmisbaar voor ons welzijn wanneer het buiten erg koud is, en ze helpen ook de vochtigheid uit de woningen te verdrijven.

Maar behalve als verwarming kunnen ze ook worden gebruikt om de omgeving lekker te laten ruiken, zonder dat je dure luchtverfrissers hoeft te gebruiken en je hoeft er zelf eigenlijk niks voor te doen. De constante warmte die ze uitstralen kan ook worden gebruikt om de geur van gemakkelijk verkrijgbare en goedkope producten te verspreiden. En zelfs een paar oude restjes stof kunnen ook genoeg zijn! Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

De eenvoudigste truc is een bak met water te plaatsen (dit kan een pan of een kom zijn, afhankelijk van de grootte en de plaats van de radiator zelf) waarin je takjes rozemarijn, schijfjes citroen en misschien andere specerijen zoals steranijs, kruidnagel, kardemom of zelfs gember kunt laat infuseren. Het geurenboeket kan variëren naar gelang je smaak, en je kunt het ook versterken door ook een paar druppels essentiële olie toe te voegen die bij die geuren passen.

Dit is een eenvoudige en goedkope truc die ook kan worden toegepast op houtkachels. Het is belangrijk de radiatoren en fornuizen niet te overladen met zware pannen, noch een te groot deel van de radiator te bedekken, waardoor de warmte wordt geblokkeerd.

Een ander nuttig middel zijn de schillen van citrusvruchten die gewoonlijk in de winter worden gegeten: ook deze kunnen in water worden gelegd of eenvoudigweg aan een draad worden geregen, een beetje zoals een spies, die zo wordt vastgehaakt dat hij langs de radiator loopt, maar zonder noodzakelijkerwijs in contact te zijn met het oppervlak ervan: het volstaat dat de warmte de schillen bereikt terwijl ze nog vers zijn en ze langzaam droogt, waardoor hun onmiskenbare geur zich door het hele huis verspreidt.

Advertisement
Tutorial via suburbia-unwrapped.com

Tutorial via suburbia-unwrapped.com

Zelfgemaakte luchtverfrissers ophangen is een ander idee. Je maakt je eigen luchtverfrissers net zoals die je in je auto ophangt, alleen laat je ze een paar centimeter van de radiator hangen zodat ze lekkere geur verspreiden. Je kunt stukjes stof gebruiken in elke vorm die je maar wilt, zelfs twee kanten aan elkaar naaien en ze eventueel opvullen met katoen, en dan hoef je er alleen maar af en toe een paar druppels etherische olie op te doen.

Tutorial via hometalk.com

Tutorial via hometalk.com

Op een vergelijkbare manier kun je ook gewoon repen oude lapjes stof gebruiken, of zelfs oude lakens of verschillende kledingstukken, en die samen vlechten: ze worden vervolgens "geïmpregneerd" met etherische oliën naar keuze, en dan hoef je ze alleen nog maar aan de radiator te hangen.

Dit zijn zeer eenvoudige methoden waarmee je ook een paar afgedankte voorwerpen kunt recyclen en die vooral even snel kunnen worden voorbereid en gepersonaliseerd zoals je maar wilt. Heb je ze al eens toegepast?

Advertisement