Heb je een vuile oven? Probeer vettige vlekken schoon te maken met zout en andere DIY middelen

door Natasja

03 December 2021

Heb je een vuile oven? Probeer vettige vlekken schoon te maken met zout en andere DIY middelen
Advertisement

Ovens zijn huishoudelijke apparaten die onvermijdelijk vuil worden: saus- en vetspatten van het bereiden van voedsel, en dezelfde dampen die door het voedsel tijdens het koken en bakken worden geproduceerd, creëren uiteindelijk een vettige laag en nog duidelijker geïsoleerde vlekken.

Regelmatig schoonmaken is noodzakelijk, evenals af en toe de tijd nemen om grondiger op te treden. Met een schone oven kun je niet alleen beter koken, maar kun je het apparaat ook gebruiken zonder verspillingen of je gezondheid te schaden. Ook alleen al het inademen van de rook van de resten die tijdens het koken worden verbrand, is zeker niet goed voor je gezondheid.

Als je in plaats van specifieke schoonmaakmiddelen DIY alternatieven wilt proberen, kun je enkele eenvoudige keukeningrediënten gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Zout

Naast azijn, misschien wel het meest gebruikte middel, kun je ook tafelzout vermengd met baking soda proberen. Wanneer de oven nog warm is (maar niet heet), en dus voordat de vlekken de tijd hebben gehad om zich volledig te materialiseren, meng 80 gram zout met 230 gram baking soda in een sprayflacon, vul de rest met warm water, schud en spuit het op de nog warme wanden van de oven.

Sluit de oven en laat het enkele uren zitten (ook de hele nacht) en verwijder vervolgens de volgende ochtend met water en zeep, met behulp van een spons, het losgekomen vuil.

Baking soda pasta

Een zeer populaire methode is om net genoeg baking soda met water te mengen om een zachte pasta te maken die je op de ovenwanden kunt smeren. Ook dit moet lange tijd inwerken zoals het hierboven beschreven middel, en daarna moet je de baking soda en het vuil verwijderen door een natte spons te gebruiken, en het af te maken met een doek. Je kunt ook een paar druppels etherische olie van citroen toevoegen als je de onaangename geurtjes van verbrande voedselvlekken wilt tegengaan.

Een alternatief dat je kunt proberen is zeep aan de pasta toe te voegen, met waterstofperoxide in plaats van gewoon water. De te proberen doses zijn 230 gram baking soda, 60 ml afwasmiddel (of vloeibare Marseillezeep) en 60 ml waterstofperoxide.

Wat is jouw favoriete manier om de oven schoon te maken?

Advertisement