Maak de douchekop vrij van kalkaanslag met een snel te maken pasta van baking soda

door Natasja

31 December 2021

Maak de douchekop vrij van kalkaanslag met een snel te maken pasta van baking soda
Advertisement

Het is erg vervelend als je het water in de douche aanzet en merkt dat de douchestraal niet gelijk is of dat er niet genoeg water uit komt om de zeep comfortabel af te spoelen. Als de druk in het leidingsysteem niet de oorzaak is, betekent dit dat de douchekop verstopt is met kalkafzetting.

Dit gebeurt zelfs als je eraan denkt om het regelmatig schoon te maken, vooral als het water in huis erg hard is. Van tijd tot tijd is het nodig een grondige reiniging uit te voeren, om de kalkafzettingen op te lossen die de waterafvoer van de douchekop verstoppen. Azijn wordt meestal gebruikt als huismiddeltje, maar er is ook een andere, snellere truc om te proberen voor gevallen die niet al te ernstig zijn.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

De azijnmethode, waarbij de douchekop in zuivere azijn of in een oplossing van water en azijn wordt gedompeld en enkele uren (vaak de hele nacht) moet weken, geeft de beste resultaten, vooral wanneer er veel kalkaanslag is. Het is heel gemakkelijk te gebruiken met bewegende douchekoppen, maar met vaste douchekoppen wordt het wat omslachtiger en moet je lappen en plastic zakken gebruiken.

Dus als de situatie niet al te ernstig is, is het de moeite waard om alternatieve oplossingen te proberen die gemakkelijker te gebruiken zijn. In principe moet je een romig product maken dat gemakkelijk op de douchekop aan te brengen is en blijft plakken, en dit is waar baking soda van pas komt.

Baking soda kan worden gemengd met citroensap, zodat de vloeistof zich aan de douchekop kan hechten en inwerkt op de kalkaanslag. Vul dus een kopje of kommetje met 3 of 4 eetlepels baking soda, pers een citroen uit en bewaar het sap in een glas. Giet het sap beetje bij beetje bij de baking soda, al roerend, zodat een crème ontstaat. Je zult waarschijnlijk niet al het sap gebruiken, tenzij je ook de hoeveelheid baking soda wilt verhogen om meer product te maken. Met behulp van een spons of een tandenborstel (maar het is ook prima om je handen te gebruiken, beschermd met handschoenen) verdeel je het mengsel over de douchekop.

Laat het minstens drie uur inwerken en dek de douchekop bij voorkeur af met huishoudfolie of zelfs met een plastic zak, zodat de pasta niet te snel uitdroogt. Schrob na de nodige tijd met een tandenborstel al het product weg, zet vervolgens het water aan en controleer het resultaat. Gebruik zo nodig een naald of een metalen speld op de kleine gaatjes (misschien nadat je het gebied opnieuw hebt bevochtigd met een zure stof zoals het resterende citroensap of de azijn). Maar wees voorzichtig: als je een naald in de gaatjes beweegt, kunnen ze op den duur kapot gaan.

Heb je deze methode wel eens geprobeerd?

Advertisement