Laat de keukentegels glimmen door al het vettige vuil met huismiddeltjes te verwijderen

door Natasja

02 December 2021

Laat de keukentegels glimmen door al het vettige vuil met huismiddeltjes te verwijderen
Advertisement

Bij het schoonmaken van de keuken mag je de achterwand bij het fornuis, de spoelbak en het werkblad niet vergeten, die vaak bedekt is met tegels of andere afwasbare materialen. Dit zijn oppervlakken die, telkens als je kookt, vuil worden door spatten en kookdampen die vlekken en dezelfde vettige laag achterlaten die je ook op aanrechten en kasten aantreft.

Voor de backsplash en andere betegelde muren moet je dus niet vergeten ontvettingsmiddelen te gebruiken, die je ook zelf kunt klaarmaken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Afhankelijk van het soort materiaal waarvan de te reinigen wandbekleding is gemaakt, kun je op verschillende manieren te werk gaan.

  •  Voor effen keramische tegels kan een licht schurende spons worden gebruikt.
  • Als de tegels daarentegen gekleurd zijn of een verhoogd oppervlak of patroon hebben, kun je het beste een microvezeldoek of een zachte spons gebruiken.

De methode die moet worden gebruikt voor het gewone schoonmaken, wanneer het niet zo vies is, is gewoon warm water en je favoriete product gebruiken om de tegels schoon te maken. Gebruik altijd een schone doek om de tegels na het schoonmaken goed af te drogen. Als je je eigen schoonmaakmiddel wilt maken, kun je twee eetlepels Marseillezeep oplossen in een halve liter water, met toevoeging van een eetlepel baking soda en/of 5 druppels van je favoriete etherische olie.

Bij vettig vuil kun je een zachte pasta maken van baking soda en water, en deze voorzichtig met een sponsje op de aangetaste plekken wrijven. Gebruik vervolgens een zachte doek om al het overtollige te verwijderen. Gebruik een droge microvezeldoek om te drogen en te poetsen.

Wat de voegen betreft, kun je een grote beker vullen met heet water en een paar eetlepels bleekmiddel, en deze oplossing erop schrobben (met handschoenen aan en ogen en luchtwegen beschermend) met behulp van een speciale borstel of ook een oude tandenborstel. Als de voegen bevlekt zijn, probeer deze methode dan eerst op een onopvallende plaats om te zien of ze hun kleur al dan niet verliezen. Als deze methode niet mogelijk is, kun je een pasta maken van 20 gram baking soda opgelost in 60 ml water, met toevoeging van een theelepel (of minder) afwasmiddel. Als alternatief kun je ook citroenzuur gebruiken of, vooral als je bang bent voor schimmelvorming, waterstofperoxide.

Advertisement