Wil je dat de lades en kasten lekker ruiken? Probeer krantenpapier en een paar andere trucs

door Natasja

27 November 2021

Wil je dat de lades en kasten lekker ruiken? Probeer krantenpapier en een paar andere trucs
Advertisement

Telkens als je een outfit uit de kledingkast haalt of de kastdeuren opent waar je de handdoeken en lakens bewaart, wil je een aangename geur ruiken. Of het nu gaat om een frisse, bloemige geur of een balsamische, citrus- of zelfs kruidige geur, je kunt veel verschillende geuren gebruiken om onaangename geuren in de meubels te voorkomen.

Kasten en laden kunnen een onaangename, muffe geur ontwikkelen, die vaak te wijten is aan het feit dat je ze niet voldoende ventileert, of misschien aan de opeenhoping van vocht: allemaal verschijnselen die nog duidelijker lijken te worden wanneer de winter aanbreekt, maar het is niet zo dat ze niet op andere momenten voorkomen. Er zijn dus een paar eenvoudige trucs om onaangename geuren te vermijden, zoals het gebruik van krantenpapier.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Krantenpapier

Heb je wel eens de oude gewoonte toegepast om de bodem van laden en kasten te bekleden met vellen papier? Tegenwoordig doet niet iedereen het meer, maar vroeger kon je heel mooie en versierde vellen papier vinden op de bodem van meubels. Het gebruik van papier, geen glanspapier, maar ruw en poreus, is een manier om te voorkomen dat kleding en textiel die in laden of op kastplanken worden opgeborgen, gaan stinken, en helpt ook om de meubels schoner te houden.

Je moet deze vellen papier regelmatig vervangen, ten minste een- of tweemaal per jaar, en daarom kun je naast de mooiere en kleurrijkere vellen ook eenvoudige vellen krantenpapier gebruiken: krantenpapier absorbeert namelijk vocht en werkt daarom goed voor dit soort remedie. Des te meer als je er een paar druppels van een essentiële olie (bij voorkeur teatree, citroen of lavendel) op doet.

Andere handige trucs tegen onaangename geuren

  •  Krijt: meng twee delen krijt met een deel water tot een pasta, en voeg 5 druppels (of meer, als je wilt) essentiële olie naar keuze toe. Vul een ijsblokjesvorm (of een soortgelijke deegvorm) met dit mengsel. Laat ze volledig drogen en gebruik de krijtjes dan in bakjes of zakjes om in meubels te plaatsen.
  • Ongekookte rijst: het vocht dat zich in deze afgesloten ruimten ophoopt, veroorzaakt schimmel en dus onaangename geuren. Het gebruik van hygroscopische stoffen, zoals ongekookte rijst, helpt de ophoping van vocht tegen te gaan. Je kunt zakjes maken om in kasten te hangen of tussen planken te leggen. Je kunt ook een paar druppels etherische olie met een frisse en aangename geur toevoegen.
  • Baking soda: doe een paar eetlepels baking soda in een kommetje of ook in katoenen zakjes, en je kunt er altijd een paar druppels etherische olie naar smaak aan toevoegen.
  • Strooi je favoriete geur op wattenbolletjes of ook op vloeipapier, wacht tot ze droog zijn en leg ze dan in het meubilair dat je lekker wilt laten ruiken.
  • Droogtrommeldoekjes: nadat je ze in de droger hebt gebruikt, ruiken ze nog lekker en kun je ze recyclen voor kasten en laden.

Heb jij een favoriete manier om kasten en lades in huis lekker te laten ruiken?

Advertisement