Maak de woonkamer aangenamer door banken en gordijnen te ontgeuren met een doe-het-zelf verfrisser

door Natasja

02 December 2021

Maak de woonkamer aangenamer door banken en gordijnen te ontgeuren met een doe-het-zelf verfrisser
Advertisement

Of het nu is om gasten te ontvangen bij een belangrijke gelegenheid of gewoon om je huis op elk moment aangenamer en gastvrijer te maken, een aangename geur in de kamers ruiken is altijd zeer fijn. Als je dieren in huis hebt, of misschien iets gekookt hebt dat een penetrante geur in huis achterlaat, is het verwijderen van onaangename geuren door het ontgeuren van stoffen die daarmee doordrenkt dreigen te raken, een nuttige tactiek om te combineren met een goede reiniging om dat resultaat te garanderen.

Er zijn veel lucht- of textielverfrissers die je kunt kopen, maar als je een grote hoeveelheid wilt bereiden zonder veel geld uit te geven en ook de geuren elke keer wil aanpassen zoals je wilt, dan kan je enkele DIY middelen toepassen, zoals die we hieronder voorstellen, die perfect is om te gebruiken op kussens, gordijnen en stoffering of huishoudlinnen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Benodigde ingrediënten

  • 250 ml gedestilleerd water
  • 120 ml gedistilleerde witte azijn
  • 120 ml gedenatureerde alcohol
  • 15 druppels etherische olie
  • (Facultatief) takje lavendel of citrusschil, indien goed passend bij de gekozen essentiële oliën

Meng alles samen in een sprayflacon, schud een beetje voor gebruik, en spuit een beetje ver van de stoffen die je wilt parfumeren. Gebruik het niet op lederen banken. Voor een nog doeltreffender actie kun je, na het stofzuigen om al het vuil en stof van de bank te verwijderen, de zitting en de rugleuning met baking soda bestrooien, dit een half uur laten inwerken (maar je kunt het ook een nacht laten zitten) en vervolgens alles weer met de stofzuiger verwijderen. Spuit dan je DIY verfrisser.

De geur van azijn zal verdwijnen naarmate het product droogt, maar je kunt de hoeveelheid in het recept ook verminderen als je dat wenst. Alcohol daarentegen helpt de oliën oplossen, dus ook al ruikt een mengsel van water en etherische oliën inderdaad lekker, de toevoeging van alcohol maakt de oplossing veel uniformer en stabieler.

Als je de geur wilt versterken, kun je droogtrommeldoekjes nemen (gebruikte zijn prima, zolang ze maar droog zijn) en die tussen de kussens steken. Je kunt ook katoenen balletjes gebruiken, gedrenkt in een paar druppels essentiële olie of ook een beetje van je eigen verfrisser.

Advertisement