Wil je schade en kosten aan je huishoudelijke apparaten vermijden? Volg deze tips om ze zo goed mogelijk te onderhouden

door Natasja

20 December 2021

Wil je schade en kosten aan je huishoudelijke apparaten vermijden? Volg deze tips om ze zo goed mogelijk te onderhouden
Advertisement

De aanschaf van een huishoudelijk apparaat kost altijd veel geld, en het juiste apparaat vinden is altijd een lange zoektocht. Maar wanneer je de koelkast, de wasmachine of de magnetron hebt die je wilt, moet je er ook voor zorgen dat je ze zo goed mogelijk behandelt, door een hele reeks voorzorgsmaatregelen in acht te nemen waardoor ze langer meegaan en in betere staat blijven.

Dit betekent niet alleen dat ze zonder problemen en met de beste resultaten worden gebruikt, maar ook dat extra reparatiekosten worden vermeden. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Koelkast

 • Een van de dingen waar je niet altijd denkt te doen is het ijs te verwijderen, en hetzelfde geldt voor de vriezer: haal de stekker uit het stopcontact, zet er een hete pan in, sluit de deur en gebruik lappen en oude handdoeken om het water op te vangen. Als hij helemaal ontdooid is, kun je hem weer aanzetten.
 • Houd de koelkast altijd een beetje uit de buurt van de muur van de kamer: dit voorkomt oververhitting en helpt ook als je de achterkant moet schoonmaken. Dit helpt ook te voorkomen dat het systeem oververhit raakt, wat tot grote schade kan leiden.
 • Wacht altijd tot alle gerechten en etenswaren die je in de koelkast wilt zetten, volledig zijn afgekoeld: als je een heet voorwerp in de koelkast zet, moet de koelkast de temperatuurverandering compenseren door maximaal te werken;
 • Vul het nooit zo vol dat er geen luchtcirculatie meer is.
 • Als je hem moet verplaatsen, zorg er dan voor dat het nooit meer dan 40 graden kantelt.
 • Wanneer het apparaat voor het eerst wordt geïnstalleerd en gekanteld, moet je 15 uur wachten alvorens het te gebruiken. Als het verticaal vervoerd is, hoef je maar 6 uur wachten. Vraag het altijd eerst aan de technici.

Magnetron

 • Houd de magnetronoven altijd aan alle kanten vrij: plaats er geen voorwerpen op en laat ze niet op de zijkanten rusten, vooral niet in de buurt van de ventilatieopeningen. Als je de ruimte erboven wilt gebruiken om voorwerpen neer te zetten, plaats dan een plank (op ten minste 10 cm afstand van de bovenkant) of gebruik speciale kasten.
 • Overschrijd de in de handleiding aangegeven gewichtslimieten niet
 • Reinig snel het interne compartiment wanneer dit vervuild is met voedselresten: zelfs een constant laagje vuil binnenin kan op lange termijn problemen veroorzaken.

Wasmachine

 • Het schoonmaken van de binnenkant van de wasmachine is ook voor dit apparaat zeer belangrijk: niet alleen het filter, maar ook de rubberen afdichtingen moeten vrij zijn van vuil en ophopingen van welke aard dan ook. Gebruik regelmatig antikalkproducten voor een goed onderhoud van het systeem binnenin.
 • Overlaad de trommel van de wasmachine nooit: niet alleen komt het wasgoed er minder schoon en geurig uit, maar de motor wordt gedwongen veel harder te werken, waardoor hij sneller kapot gaat of schade oploopt.
 • Wacht niet met het legen van de trommel aan het einde van de wasbeurt: hoe langer je de kleren erin laat, vooral als je de deur niet eens opent, hoe meer ze naar vochtig zullen ruiken en de trommel en de afdichtingen zelf kunnen gaan schimmelen.
 • Was zo mogelijk bij voorkeur op lage temperaturen en met minder centrifugeercycli: dat ontlast de wasmachine.

Stofzuiger

 • Door het vaker te gebruiken, hoef je niet veel meer vuil in één keer op te zuigen;
 • Vergeet niet het filter schoon te maken: sommige zijn demonteerbaar en kunnen worden gewassen, andere moeten worden vervangen. Volg altijd de instructies van de fabrikant om te weten te komen hoe vaak ze moeten worden vervangen, zodat het apparaat altijd goed kan functioneren.
 • Zorg ervoor dat je de juiste filters gebruikt - HEPA filters die de kleinste deeltjes en allergenen verwijderen. Ook goedkope en slordige zakken houden niet al het vuil en alle allergenen vast, wat het toestel kan beschadigen en schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
 • Als je barsten of losse verbindingen  opmerkt, wacht dan niet te lang met het laten repareren van het apparaat.

Door de apparaten goed te onderhouden zullen ze langer meegaan!

 

 

Advertisement