Zweet-, rook- of brandlucht: hoe kom je ervan af in wollen truien

door Natasja

27 November 2021

Zweet-, rook- of brandlucht: hoe kom je ervan af in wollen truien
Advertisement

Wollen truien of dunne truien die je onder andere kledingstukken draagt, zijn kledingstukken die je bijna het hele jaar door kunt gebruiken, en wanneer het koud wordt, ga je soms 's morgens met vele lagen kleding naar buiten en kun je gaan zweten wanneer de temperaturen in de loop van de dag stijgen. En als er toevallig een ongelukje gebeurt bij het fornuis, of als je gewend bent te roken, lijkt de geur van rook en verbranding, net als zweet, de vezels van de wollen trui te doordrenken.

Er zijn een paar handige trucs die je kunt toepassen om deze onaangename geuren te verwijderen, zoals de truc die we hieronder uitleggen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Met azijn:

  • 60 ml witte azijn
  • 230 ml water

Giet het in een sprayflacon en spuit het rechtstreeks op de oksels van de trui als deze naar zweet ruikt, zodat hij goed geïmpregneerd is: laat hem vervolgens plat op een waslijn liggen tot hij droog is.

Met shampoo:

    1. Vul een wastafel of teil tot de helft met koud water.
    2. Giet er 1 eetlepel shampoo in (geen kleurshampoo of met te veel additieven, zoek naar zo natuurlijk mogelijke shampoos, zoals die voor kinderen).
    3. Dompel de trui erin en wring hem voorzichtig uit, voeg zo nodig extra zeep toe aan de oksels. Niet wrijven.
    4. Na 30 minuten laat het water weglopen en vul het opnieuw met koud water.
    5. Schud de trui en knijp hem uit tussen je handen om er zoveel mogelijk zeep uit te krijgen, zonder te hard te knijpen of te draaien.
    6. Als hij goed afgespoeld is, leg een handdoek op een plank, leg de trui erop en rol hem van de ene kant naar de andere om het grootste deel van het water op te nemen. Misschien moet je dit ook met een tweede droge handdoek doen.
    7. Laat het plat drogen op een droge en verluchte plaats. Laat het bij mooi weer in de open lucht drogen, zodat eventuele restgeuren nog beter verdwijnen.

Een alternatieve versie van deze wasmethode bestaat uit eerst alleen koud water te gebruiken en de trui goed uit te spoelen. Maak vervolgens de teil leeg en vul hem met gelijke delen water en azijn: met dit mengsel gaat je altijd "wassen" zonder hard het kledingstuk te draaien, te wrijven of te wringen. Goed afspoelen met koud water en drogen zoals aangegeven.

Advertisement