Geen kleverige kastdeurtjes meer: verwijder vettig vuil in de keuken met een doe-het-zelfproduct

door Natasja

25 November 2021

Geen kleverige kastdeurtjes meer: verwijder vettig vuil in de keuken met een doe-het-zelfproduct
Advertisement

Bij het dagelijks koken komen er spatten olie, vet en stoom vrij die regelmatig elk oppervlak rond het gasfornuis of ook de ovendeur bevuilen. Laden, planken, pollepelhouders en vooral de kastjes boven de kookplaat zijn binnen enkele dagen bedekt met een laag kleverig vuil dat na verloop van tijd steeds hinderlijker en zichtbaarder wordt.

Om het te verwijderen is het niet voldoende om het gewoon met water af te sponzen, maar is het noodzakelijk om een soort schoonmaakmiddel of substantie te gebruiken die kan ontvetten, maar zonder het schoon te maken materiaal te beschadigen. Het is mogelijk een doeltreffend doe-het-zelf-product te bereiden dat als ontvetter in de keuken kan worden gebruikt.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Hout:

  •  Met Marseillezeep: smelt 3 eetlepels Marseillezeep in een kleine steelpan met 750 ml gedemineraliseerd of gedestilleerd water, en wanneer het goed is opgelost, zet het vuur uit, laat het afkoelen en giet het in een sprayflacon.
  • Azijn: meng witte azijn en water in gelijke delen en gebruik altijd een sprayflacon.
  • Baking soda: dit product heeft een licht schurend vermogen, zodat het alleen mag worden gebruikt bij vuil- of vetaanslag. Maak een lichte pasta met water en veeg de te reinigen plaatsen af met een zachte doek, daarna wassen en drogen.
  • Aardappelzetmeel (of zelfs maiszetmeel): meng een beetje in een kom met warm water tot een dunne crème en gebruik dit op de meest opvallende afzonderlijke vetvlekken. Het poeder van dit meel is zeer fijn en daarom minder schurend dan andere stoffen, en zou het oppervlak niet mogen beschadigen. Probeer het middel bij twijfel altijd eerst uit op een hoekje van de kast om te zien of het de afwerking aantast of niet.
  • Tandpasta: maak een spons nat met warm water, knijp hem droog en giet er een beetje tandpasta over, wrijf het vervolgens over het vuil.

Als het hout echter delicaat of gelakt is, kunnen azijn en baking soda de afwerking beschadigen. Als dit niet voldoende is, zet dan een kom heet water klaar waarin je enkele druppels marseillezeep of een mild afwasmiddel hebt opgelost.

Metaal:

Het is een resistenter materiaal, zodat je gemakkelijker de zojuist beschreven middelen kunt gebruiken, of ook citroensap (3 eetlepels opgelost in een flacon lauw water), of citroenzuur (een paar eetlepels in de sprayflacon water). Azijn of gedenatureerde alcohol, alleen gebruikt op afzonderlijke kringen of vlekken, kan ook helpen. Test altijd op een minder zichtbaar deel van de kast om er zeker van te zijn dat het geen veranderingen veroorzaakt.

Marmer:

Je kunt een halve liter warm water (bij voorkeur gedestilleerd) mengen met een paar druppels zachte afwasmiddel, of ook Marseillezeep. En dan kun je toevoegen, indien nodig:

  • Gedenatureerde alcohol (of isopropylalcohol): door toevoeging daarvan kan het vuil beter worden ontvet, en over het algemeen wordt aanbevolen een hoeveelheid te gebruiken die iets minder is dan de helft van het water
  • Etherische olie: voor een halve liter water kun je 15-20 druppels (of zelfs minder) etherische olie gebruiken in de geur die je maar wilt

Wat is jouw favoriete methode om keukenkastjes schoon te maken?

Advertisement