Laat glas en spiegels glanzen met een paar eenvoudige doe-het-zelf methoden die je thuis kunt bereiden

door Natasja

09 December 2021

Laat glas en spiegels glanzen met een paar eenvoudige doe-het-zelf methoden die je thuis kunt bereiden
Advertisement

Van ramen en spiegels in huis tot douchecabines en meubeldeuren, er zijn veel glazen oppervlakken in elk huis, en ze worden min of meer allemaal blootgesteld aan stof, kalkafzetting en vuil. Het reinigen van glas met ongewenste strepen is frustrerend en voelt als tijdverspilling, terwijl het waarderen van perfect heldere en glanzende oppervlakken een beloning is voor onze inspanningen.

Om deze oppervlakken goed schoon te maken, worden speciale producten gebruikt, meestal op alcoholbasis, die ook kalkafzettingen en vuil kunnen oplossen, zodat het glas perfect glad en glanzend wordt. Ze thuis maken is heel eenvoudig en het is de moeite waard om een voorraadje van de verschillende ingredi├źnten te hebben, zodat je altijd voldoende product hebt om te gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het basisrecept met gedestilleerd water en azijn

  • 500 ml gedestilleerd water (het is vrij van onzuiverheden en laat geen sporen na, je kunt het ook thuis bereiden met een beetje geduld)
  • 120 ml witte azijn (gedistilleerde azijn is het beste)
  • (facultatief) 10 druppels etherische olie (tea tree, eucalyptus, munt, citroen of lavendel worden meestal aanbevolen)

Giet alles in een sprayflacon en schud goed voor gebruik.

Recept met gedenatureerde alcohol

  • 250 ml gedestilleerd water
  • 60 ml gedenatureerde alcohol
  • 2 eetlepels witte azijn (sommige mensen vervangen 3 of 4 eetlepels citroensap, goed gefilterd)


Een alternatieve versie is het gebruik van gelijke delen alcohol en gedestilleerd water (250 ml van elk), altijd met toevoeging van azijn.

Giet eerst de alcohol erin, dan de andere ingrediënten en schud goed vóór gebruik.

Recept met maiszetmeel

  • 500 ml gedestilleerd water
  • 60 ml gedenatureerde alcohol
  • 60 ml witte azijn
  • 1 eetlepel maismeel

Door de aanwezigheid van zetmeel is het noodzakelijk goed te schudden om ophoping te voorkomen. Het werkt ook als ontvetter voor vuile keukenoppervlakken, maar zorg ervoor dat de materialen waarvan ze zijn gemaakt niet het risico lopen te worden beschadigd door contact met alcohol en azijn.

Spuit het product in elk geval rechtstreeks op het te reinigen glas als het erg vuil is of als het niet te groot is, en wrijf er dan snel met de zachte doek overheen om alles schoon te maken voordat het te veel druipt of uitdroogt. Vermijd altijd ramen schoon te maken op tijdstippen waarop de heetste zonnestralen er rechtstreeks op schijnen.

Wat is jouw onfeilbare manier om je ramen glanzend te houden?

Advertisement