Wasgoed dat nooit droogt: kan je radiatoren gebruiken?

door Natasja

21 November 2021

Wasgoed dat nooit droogt: kan je radiatoren gebruiken?
Advertisement

Als het buiten te koud is om wat dan ook aan de lucht te laten drogen, en het in huis ook kouder en vochtiger is, is de oplossing om wasgoed snel te drogen een wasdroger. Maar niet iedereen heeft er een in huis, en niet alle kleren kunnen ermee worden gedroogd. Wat dan te doen? De oplossing kan zijn om de kleren rechtstreeks op de radiatoren te laten drogen, die gewoonlijk op een niet zo hoge temperatuur zijn ingesteld.

Er zijn echter een aantal nadelen aan deze gewoonte, zowel voor onze gezondheid als voor mogelijke veiligheidsrisico's. Lees verder om meer te weten te komen en hoe je die risico's tot een minimum kunt beperken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als er mensen in huis wonen met ademhalingsproblemen, moet deze praktijk worden vermeden: er zijn gevallen waarin deze situatie de verspreiding bevordert van sporen van schimmels die gevaarlijk zijn voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals aspergillus. Ook voor mensen met kanker of een zwakker immuunsysteem, kan het een risico worden.

Het is duidelijk dat dergelijke gebeurtenissen of zelfs het ontstaan van brand niet het gevolg zijn van een paar sokken of een t-shirt dat op de verwarming is blijven liggen. Het is echter belangrijk om overbelasting met te veel lagen stof te vermijden, en dit vooral niet de hele tijd te doen. Telkens als je natte kleren in contact brengen met warmtebronnen, wek je stoom en vocht op, dat zich door de kamer verspreidt en ook condensatie veroorzaakt die zichtbaar is op glas of zelfs meubels.

Daarom is het nuttig om de ruimte waarin je de te drogen kleren bewaart op zijn minst zo te ventileren: houd de deuren steeds open of (beter nog) laat het raam op een kier staan. Vermijd in elk geval kleren in de slaapkamer te drogen en verkies een zo groot mogelijke ruimte.

De beste oplossing is echter om de kleren dicht bij de radiatoren te hangen: breng stoelen dichterbij om hun rugleuning te gebruiken, of zorg ervoor dat je kleerhangers kunt ophangen die de kleren dicht bij het oppervlak houden dat warmte uitstraalt, maar niet direct in contact: behalve dat het de vochtigheid van de kamer verhoogt en gunstige omstandigheden schept voor de verspreiding van schimmel en zwammen, leidt het bedekken van de radiatoren tot een toename van het energieverbruik.

Kortom, je moeten deze handige truc alleen toepassen als je er echt niet onderuit kunt.

Advertisement