Vermijd veelgemaakte fouten om bij het schoonmaken van je huis de beste resultaten te krijgen

door Natasja

22 November 2021

Vermijd veelgemaakte fouten om bij het schoonmaken van je huis de beste resultaten te krijgen
Advertisement

Het is moeilijk iemand te vinden die het huis schoonmaken echt leuk vindt: het is een taak die, hoe vaker en efficiënter je het doet, in het beste geval een gewoonte wordt, iets dat je doet omdat je niet het niet kunt vermijden en dat je nooit uitstelt omdat je dan altijd twee keer zo hard je best moet doen. Maar wat moet je doen wanneer, ondanks je ijverige inspanningen, de resultaten niet bevredigend lijken? Misschien moet je een andere methode proberen of nagaan of je bepaalde schoonmaakwerkzaamheden doeltreffender kunt uitvoeren.

Er zijn namelijk een aantal fouten die moeten worden vermeden om betere resultaten te verkrijgen, zonder dat je je nog meer moet inspannen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Schoonmaakmiddelen: lees altijd de gebruiksaanwijzing wanneer je nieuwe producten koopt, maar het kan geen kwaad dat af en toe ook bij de vertrouwde middelen te doen, vooral als je ze op andere oppervlakken denkt te gebruiken dan gebruikelijk. Misschien ontdek je niet alleen dat ze in sommige gevallen niet geschikt zijn of dat je ze in andere omstandigheden juist wel kunt gebruiken, maar misschien kom je er ook achter dat de te gebruiken doses of de methode anders zijn. Het belangrijkste is dat ze je kunnen helpen fouten te vermijden die moeilijk te herstellen zijn! Wat multifunctionele producten betreft: wij zijn grote voorstanders van goedkope en herbruikbare oplossingen, met inbegrip van doe-het-zelfproducten, maar deze kunnen vaak op een specifieke reeks materialen worden gebruikt of om alleen bepaalde soorten vuil te behandelen en andere weer niet. Azijn, bijvoorbeeld, ontvet en ontgeurt, maar op hout of marmer is het bijna nooit geschikt, tenzij je heel voorzichtig bent. Doe dus onderzoek en test op kleine delen van de verschillende meest gebruikte materialen in huis. Wanneer je de verschillende producten (ook DIY) hebt gevonden die geschikt zijn voor de verschillende schoonmaakklussen, bewaar ze dan in  verschillende kamers of voorzie ze van een etiket om verwarring te voorkomen.
  • Handschoenen en bescherming: behalve misschien Marseillezeep en enkele andere stoffen, zijn er altijd bestanddelen in diverse huishoudelijke schoonmaakmiddelen en zepen die de huid, de ogen of de ademhalingswegen meer of minder hevig of snel kunnen irriteren. Gebruik dus altijd handschoenen en verlucht ruimten, vooral wanneer je met de gevaarlijkste stoffen werkt.
  • Producten rechtstreeks op het oppervlak spuiten is niet altijd de beste mannier. Meer delicate oppervlakken moeten met zorg worden behandeld door een doek vochtig te maken of het op een spons te spuiten, die je vervolgens over het te reinigen deel veegt of dept.
  • Ramen schoonmaken als de zon schijnt: je kunt niet altijd het beste moment kiezen om de ruiten schoon te maken, maar als je dat doet wanneer de ramen rechtstreeks door de zonnestralen worden geraakt, vind je vrijwel zeker ongewenste vlekken. Door de warmte verdampen de schoonmaakmiddelen onmiddellijk, voordat een doek kan worden gebruikt om het overtollige product af te spoelen of te verwijderen.
  • Doeken en sponzen: het is belangrijk dat ze na elk gebruik of zo vaak mogelijk worden gewassen, om de sporen van wasmiddel en vuil waarmee ze telkens zijn doordrenkt te verwijderen, en tevens om schimmelvorming te voorkomen. Pas op als je ze wast en de vlekken of onaangename geurtjes niet verdwijnen: dan is het tijd om ze te vervangen. Het is ook belangrijk te onthouden dat voor elke ruimte een aparte spons of doek moet worden gebruikt, en in het geval van oppervlakken die bijzonder vatbaar zijn voor de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën (zoals badkamerinrichting of keukenaanrechten), is het beter om voor elke plek aparte hulpmiddelen te gebruiken.
  • Begin altijd van bovenaf: begin in elke kamer eerst bij de punten dichtbij het plafond (en als je tijd hebt, ook het plafond en de muren zelf) en stof af/maak schoon door naar beneden te gaan, zodat stof en vuil er geleidelijk afvallen en langzaam worden verwijderd zonder weer op te waaien.
  • Afstoffen: als je de stofzuiger niet kunt krijgen, gebruik dan in ieder geval geen stofdoek. Stofvangers of microvezeldoeken werken iets beter, en ze nemen iets weg in plaats van het stof alleen maar naar elders te verplaatsen.
  • Wasmachine, vaatwasser, wasdroger en stofzuiger: alle apparaten die je helpen schoon te maken, moeten zelf schoon zijn. Ze mogen dus niet alleen niet overbelast worden, maar de filters en onderdelen die met vuil in aanraking komen, moeten ook regelmatig worden geleegd en grondig gereinigd, anders doen ze hun werk niet en lopen ze bovendien steeds duurdere schade op.

Deze aanwijzingen zijn vaak intuïtief, maar het is altijd handig ze te onthouden om er zeker van te zijn dat je inspanningen het best mogelijke resultaat opleveren!

Advertisement