Haal het beste uit de badkamer door deze inrichtingsfouten te vermijden

door Natasja

20 November 2021

Haal het beste uit de badkamer door deze inrichtingsfouten te vermijden
Advertisement

De badkamer is een functionele ruimte in huis, maar verdient ook zorg bij de keuze van de details vanuit esthetisch oogpunt: de badkamer inrichten met slecht op elkaar afgestemde materialen, meubels kiezen die niet geschikt zijn voor de beschikbare ruimte, en in elk geval de leefbaarheid van deze ruimte opofferen omdat geen rekening is gehouden met een reeks belangrijke parameters kan leiden tot een inrichting die op den duur onaangenaam wordt.

Het is dus nuttig om aandacht te besteden aan de verschillende elementen en behoeften, om fouten te vermijden die verhinderen dat je het beste uit de badkamerinrichting haalt.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

  • Denk aan de helderheid van de kamer: als er een groot raam is dat veel licht binnenlaat, kun je veel fantasierijker zijn bij de keuze van materialen en decoratie-elementen. Met veel natuurlijk licht kun je je wagen aan donkere kleuren en behang met duidelijke prints, op meer of minder grote oppervlakken, afhankelijk van de grootte van de kamer. En ook veel planten kunnen er een plekje vinden, die in een lichte en vochtige omgeving als de badkamer van optimale omstandigheden zullen genieten. Is er echter geen natuurlijke lichtbron, of is de badkamer klein of slecht belicht, dan moet dit gebrek worden tegengegaan door lichte kleuren te kiezen, vooral wit, om te voorkomen dat de kamer er benauwd uitziet.
  • In het algemeen is het altijd aan te bevelen geen zeer felle of donkere kleuren te gebruiken: als je dit wel wilt doen, kies er dan één, die spaarzaam wordt gebruikt op specifieke details, of misschien op een deel van een muur of een accentmuur, maar vermijd het op grote oppervlakken. Dit geldt vooral als de badkamer klein is. Niet dat het onmogelijk is meer verzadigde en flitsende kleuren te gebruiken, maar dat kan je beter overlaten aan een binnenhuisarchitect. Ook als je verschillende meubels hebt moeten samenstellen, en er dus verschillende stijlen en kleuren in één kamer zijn, kun je de uniformiteit herstellen door alles opnieuw in dezelfde kleur te schilderen of ook door afwerkingen, handgrepen en diverse accessoires te veranderen.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Naast de lichtinval is het bij de keuze van zowel de kleuren van de ruimte als van het meubilair en het sanitair van essentieel belang de vorm van de badkamer te bestuderen: probeer verschillende plannen te (laten) maken. Bij de inrichting van een kamer gaat het er vooral om het juiste compromis te vinden tussen comfort en leefbaarheid. Dit betekent dat eerst alle essentiële elementen (wastafel, douche of bad, toilet en bidet, en enkele meubels of planken) moeten worden geplaatst, rekening houdend met de ruimte die je nodig hebt om je vrij in de badkamer te kunnen bewegen, en pas nadat je dit allemaal hebt verzekerd, kun je nadenken over het toevoegen van meer details.
  • Als je verschillende ontwerpen overweegt, denk dan ook aan de verschillende inrichtingsstijlen die je wilt gebruiken: kies er één en wijk daar nooit van af. Het meest geschikt voor kleine badkamers of badkamers met moeilijke vormen is altijd de minimalistische stijl, die op een moderne of meer rustieke manier kan worden geïnterpreteerd, zolang de vormen maar zuiver blijven en de lijnen zeer essentieel. Op deze manier is er plaats voor alles zonder onnodige ruimte in te nemen. Bedenk hoeveel mensen er in het huis wonen en wat de gewoonten zijn bij het gebruik van de badkamer: als elke bewoner bijvoorbeeld veel persoonlijke producten bewaart of een hoekje voor persoonlijke verzorging in zijn eigen kamer heeft of als hij liever schoonheidsproducten en accessoires in de badkamer gebruikt, zal het nodig zijn ruimte te vinden voor een aantal meubels en planken.
  • De opening van deuren en ramen is een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden: er moet ruimte vrij worden gelaten om deuren en scharnieren gemakkelijk te kunnen draaien en als je niet voor schuifmogelijkheden kunt kiezen, moet je voorkomen dat je tegen belangrijke voorwerpen en constructies in de badkamer stoot, zoals de douche of het sanitair.
Advertisement