Is het toilet verstopt? Probeer het probleem op te lossen met gist

door Natasja

21 November 2021

Is het toilet verstopt? Probeer het probleem op te lossen met gist
Advertisement

Een verstopt toilet is altijd een onaangename zaak, en in de ernstigste gevallen is de tussenkomst van een deskundige ontstoppingsdienst vereist. Wanneer je echter alleen een merkbare vertraging in de waterafvoer uit het toilet opmerkt, betekent dit dat de verstopping nog niet zo ernstig is dat de leiding volledig verstopt is, en dan kun je enkele alternatieve oplossingen proberen.

Er zijn veel trucs die je kan proberen, maar een nogal ongebruikelijke truc die in noodgevallen van pas kan komen, is het gebruik van gist, dezelfde soort die bij het bakken wordt gebruikt. Lees verder en ontdek hoe het te gebruiken.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Je hebt instant biergist nodig, d.w.z. in de vorm van gedeeltelijk gedehydrateerde korrels, en het wordt ook wel "droge (actieve) biergist" genoemd. Dit wordt meestal gebruikt voor de snelle bereiding van brood, pizza, focaccia's en dergelijke. Als alternatief kun je ook verse blokjes gist proberen

    1. Giet een paar eetlepels of ook een pakje droge gist in de afvoer. Als je verse gist gebruikt, moet je die oplossen in lauw water,ook in een halfvol glas, en het dan in het toilet gieten.
    2. Doe er ook een lepel suiker in van welke soort dan ook.
    Op dit punt moet je wachten tot de gist, net zoals in de keuken, actief wordt en de suiker begint op te eten en daarmee de massa begint op te lossen die de opstopping heeft veroorzaakt.
    3. Na een paar uur (of ook 's nachts), kook je wat water en giet je het voorzichtig in het toilet. Het zou al beter moeten doorstromen.

Soms wordt deze methode gebruikt als preventieve maatregel, of als eerste stap om het gebruik van een toiletontstopper of een loodgietersonde om de verstopping mechanisch te verwijderen, te vergemakkelijken. Andere huismiddeltjes die kunnen helpen bij niet al te ernstige verstoppingen zijn afwasmiddel, waarvan de viscositeit kan helpen om de verstopping door de leiding te duwen, of witte azijn.

De gistremedie wordt ook gebruikt voor keukenafvoeren, omdat gist het zetmeel opeet dat vaak deel uitmaakt van het vuil dat de leidingen verstopt, en zo helpt deze gemakkelijker af te voeren. Het is een traditionele methode die geen miraculeuze resultaten kan garanderen wanneer de situatie ernstig is en al lang voortduurt, maar een paar keer per jaar een beetje gist in de afvoer gieten is een praktijk die door veel mensen die septische tanks hebben wordt gedeeld.

Advertisement