Houd de wasdroger schoon met een paar handige trucs zodat hij beter werkt

door Natasja

21 November 2021

Houd de wasdroger schoon met een paar handige trucs zodat hij beter werkt
Advertisement

Een wasdroger is een fijn hulpmiddel bij de huishouding, vooral wanneer je vaak de was doet en niet de ruimte of de tijd hebt om de verschillende soorten kleding en huishoudlinnen op natuurlijke wijze op het droogrek te laten drogen. En met zijn verschillende programma's zorgt een droger voor stoffen die zo zacht - vooral handdoeken en badjassen - en geurig zijn dat bij natuurlijk drogen moeilijk te bereiken is.

Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste resultaten krijgt en vooral dat onvoorzichtigheid niet tot dure schade leidt, moet je goed voor dit apparaat zorgen en eraan denken de binnenkant regelmatig schoon te maken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Reinigen van de ventilator en verwijderen van pluizen en vuil

Het gebeurt soms dat wanneer je de droger aan het einde van de cyclus opent, de kleren binnenin nog een beetje vochtig zijn. Dit gebeurt wanneer vuil, of liever pluis, zich in het toestel heeft opgehoopt en de luchtstroom belemmert. Op lange termijn moet het apparaat daardoor extra hard draaien, wat tot schade kan leiden - in extreme gevallen zelfs tot brand.

    1. Reinig het pluizenfilter, het rooster dat voorkomt dat de filamenten die loskomen van stoffen in het systeem terechtkomen. Je moet het filter er uitnemen, volgens de instructies van de fabrikant, en eerst met een borstel het grootste deel van de pluizen verwijderen. Haal er vervolgens een gebruikt wasverzachtervel over heen om alle kleinere pluizen op te vangen die nog niet zijn verwijderd.
    2. Verwijder alle pluizen die in de filterbehuizing zijn achtergebleven: de filterzeef is niet in staat alle pluizen tegen te houden en deze komen terecht in de holte die door de filter wordt beschermd. Je kunt een speciale borstel gebruiken (die zijn flexibel en lang, zoals voor het schoonmaken van leidingen), of je kunt ook een stofzuiger met een dun mondstuk gebruiken.
    3. Eenmaal per jaar of zo moet je ook de afvoerpijp en de pijp achter de ventilator schoonmaken om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen zijn en het apparaat soepel kan werken. Dit is een taak voor deskundigen, maar je kunt online ook speciale kits vinden om dit zelf te doen. Het spreekt vanzelf dat je het apparaat moet loskoppelen van het elektriciteitsnet (of van het gasnet), de slangen moet loskoppelen en ze moet reinigen met de daarvoor bestemde borstels binnenin, en als laatste met behulp van de stofzuiger, die ook moet worden gebruikt op alle onbedekte plaatsen nadat de onderdelen zijn verwijderd.

Vlekken in de wasdroger

Soms vergeten mensen de zakken van de te wassen kleding te controleren, en als de spullen in de wasmachine nog zijn blijven zitten, kunnen ze in de droger eruit vallen. De boosdoeners van sommige ongewenste vlekken kunnen pennen of kleurpotloden zijn, of snoep! Je zou ook de fout kunnen maken kleding te wassen die eigenlijk chemisch gereinigd had moeten worden en waarvan de stof sporen van kleurstof in de trommel achterlaat.

  • Inkt: laat het metaal gedurende slechts 10 minuten drogen zodat het opwarmt, haal dan de stekker uit het stopcontact en gebruik een beetje ethylalcohol op de vlek, wrijf het in tot het verdwijnt. Om te zien of alles eruit is, kun je de droger laten draaien met alleen een oude witte handdoek of doek erin.
  • Waskrijtjes: door de hitte vormen ze een concretie, die moet worden afgeschraapt zodra het is afgekoeld (je kunt een keukenspatel, een oude credit card of andere soortgelijke plastic voorwerpen gebruiken), en om alle resten te verwijderen spuit je een beetje smeerolie op een doek en wrijf je daarmee over de vlek (niet rechtstreeks op de vlek spuiten). Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact en maak de binnenkant schoon met een in zeepsop gedompelde doek, bij voorkeur ook met een lege cyclus aan het einde.
  • Kledingverf: vul een teil met ongeveer tien liter heet water en een kopje bleekmiddel, laat er een paar oude handdoeken in weken, wring ze uit en stop ze in de droger. Draai een delicaat programma gedurende een half uur.  Herhaal indien nodig.
  • Snoep/gom: gebruik een plastic spatel, gebruik vervolgens een föhn om de rest te smelten en te verwijderen, ook met een in ontvetter gedrenkte doek. Daarna afdrogen met een schone doek.


Succes!

Advertisement