Met de hand afwassen: ontdek enkele trucs om onnodige verspilling te voorkomen

door Natasja

18 November 2021

Met de hand afwassen: ontdek enkele trucs om onnodige verspilling te voorkomen
Advertisement

Niet iedereen heeft een afwasmachine om de borden, glazen, pannen en bestek af te wassen. En het komt ook voor dat sommige borden en pannen na het eten en koken zo vuil zijn dat ze eerst met de hand moeten worden afgewassen voordat ze in de afwasmachine worden gezet. Andere keren heb je niet genoeg afwas om een wascyclus te starten, en aangezien het geen goed idee is om de afwasmachine te gebruiken als hij te leeg is, kan het gebeuren dat je iets nodig hebt dat nog afgewassen moet worden... In al deze gevallen ga je bij de spoelbak aan de slag met handschoenen, sponzen en afwasmiddel.

Hoe kun je voorkomen dat je te veel water en energie gebruikt om het water te verwarmen? Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Als je niet oppast, verbruik je ongeveer tien liter water als je de kraan ook maar één minuut laten lopen. En aangezien je warm water nodig hebt om de afwas goed te doen, verbruik je uiteindelijk veel energie om de gewenste temperatuur te bereiken. Door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen, kan onnodige verspilling worden verminderd:

  •  Gebruik beide bakken als je moet afwassen: maak er een gewoonte van slechts één bak te vullen met vuile vaat, zodat je elk voorwerp kunt inzepen en naar de lege bak kunt verplaatsen, en open de kraan pas als het tijd is om af te spoelen, wat je in de eerste bak zult doen wanneer die leeg is.
  • Het is nog beter als je de bak met de vuile vaat, of ook een teil, met water (koud is voldoende) vult zodat het vuil zachter wordt en je alles sneller kunt afwassen en afspoelen. Voordat je de vaat in de teil of spoelbak zet, moet je natuurlijk het grootste deel van de etensresten met de hand hebben verwijderd, en rechtstreeks in de vuilnisbak gooien. Dit betekent dat je minder water en wasmiddel hoeft te gebruiken, en ook minder tijd verliest.
  • Vermijd dat de stapel afwas toeneemt. Soms lijkt de afwas vanzelf te groeien, maar hoe vaker je afwast, hoe minder belastend de taak zal zijn. Een oude regel zegt nooit vuile vaat in de keuken te laten staan voordat je naar bed gaat.... Deze regel zo vaak mogelijk volgen helpt heel veel!
  • Gebruik alleen warm water wanneer je moet afspoelen, na het ontvetten en schoonmaken met behulp van afwasmiddel (en misschien een beetje azijn).
  • Zorg dat je altijd de nodige - schone - sponzen, maar ook tandenborstels en afwasborstels bij de hand hebt, zodat je niet bent aangewezen op alleen water, handschoenen en gewone sponsjes om moeilijke vaat schoon te maken.
  • Begin altijd met de vuilste vaat en eindig met de gemakkelijkst schoon te maken.
  • Was en ontsmet de spons zo vaak mogelijk en vervang hem wanneer hij donker wordt, gaat stinken of niet meer intact is.
  • Zorg dat je altijd een plek hebt waar je de vaat kunt laten uitlekken: ook als tijd moet besteden aan het wegzetten van de vaat terwijl je aan het afspoelen bent en het water loopt, betekent meer energie verbruiken.

Succes!

Advertisement