Vermijd strijken met een eenvoudige truc wanneer je de was met de droger droogt

door Natasja

19 November 2021

Vermijd strijken met een eenvoudige truc wanneer je de was met de droger droogt
Advertisement

Niemand strijkt graag zijn of haar was, tenzij het echt nodig is, en er zijn momenten waarop je er echt niet meer onderuit kunt: als een kledingstuk vol verschillende kreukels en vouwen zit, ben je gedwongen het weer netjes te maken om te voorkomen dat je met een gekreukt kledingstuk rondloopt. Hoewel de droger handig is bij het drogen van de was, vooral in huizen met veel mensen of wanneer het te koud is om te wachten tot de kleren vanzelf aan de lucht drogen, is het ook bijna altijd noodzakelijk het strijkijzer te gebruiken om alle kreukels te verwijderen die zich tijdens het mechanisch drogen vormen.

Het is echter mogelijk deze kreuken zo veel mogelijk weg te krijgen door een eenvoudige truc - het gebruik van ijs in de droger zelf. Lees verder om te ontdekken hoe.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

De procedure is heel eenvoudig: je legt twee of drie ijsblokjes (niet meer) in de droogtrommel met de te behandelen kleding, en laat de trommel vervolgens slechts enkele minuten op hoge temperatuur draaien. Op die manier smelt de droger snel de ijsblokjes, en het geproduceerde water wordt stoom, zoals bij stoomstrijkijzers.

Het is belangrijk de trommel niet met te veel kledingstukken te overladen: als je een te grote massa creëert, werkt de truc van de door het ijs opgewekte stoom niet en doet zich in feite een situatie voor die gelijk is aan die van de normale droogcyclus; doe er dus maar een paar tegelijk in.

Het resultaat is meer dan voldoende voor al de kledingstukken die niet helemaal perfect hoeven te zijn, zoals bepaalde t-shirts en broeken, die geen kreuken vormen als ze op de juiste manier worden gevouwen. Maar het kan ook helpen om het strijkproces te versnellen voor moeilijkere kleren zoals overhemden.

Een andere truc die altijd van pas komt, is kleding nooit te lang in de droger te laten: zodra het programma is afgelopen en de kleding nog warm is, haal de kleren er onmiddellijk uit en vouw ze op. Met behulp van de restwarmte is het vaak al voldoende om met je handen de overgebleven kreukels glad te strijken. Er zijn ook mensen die de was iets vóór het einde van de volledige cyclus, wanneer het nog een beetje vochtig is, eruit halen, het met de handen uitspreiden en laten drogen door de kleding aan kleerhangers op te hangen, zodat de kleren door naar beneden te hangen hun kreuken verliezen.

Heb je wel eens deze ijstruc geprobeerd?

Advertisement