Kastanjeschillen zijn geweldig voor de tuin: ontdek wat je ermee kunt doen

door Natasja

11 December 2021

Kastanjeschillen zijn geweldig voor de tuin: ontdek wat je ermee kunt doen
Advertisement

In de herfst kun je genieten van een werkelijk heerlijke vrucht met een unieke smaak: kastanjes zijn een typisch geschenk van deze tijd van het jaar dat in andere seizoenen bijna niet te vinden is, zodat iedereen die ze lekker en mooi vindt, een voorraad zal aanleggen. Om ze te kunnen bakken en ook om ze te kunnen bewaren, verwijder je vaak hun schillen, die niet gegeten kunnen worden en die je meestal zonder nadenken in de vuilnisbak gooit.

Maar de schil van de kastanje, de hardere met een kleur die aan hout doet denken, kan juist nuttig zijn voor de tuin: ontdek hoe je de eigenschappen ervan kunt benutten en zo gebruik te maken van een natuurlijke en ecologische methode om het welzijn van je groene hoekjes te bevorderen.


Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

De schillen van kastanjes, die er voor ons uitzien als een dun laagje rood hout met fijne nerven, net als de houtige stengels, bevatten in feite lignine, een stof die in hout voorkomt en die, wanneer het begint te ontbinden, mineraliseert en een voedingsbron wordt voor de plantenwortels.

Daarom zijn kastanjeschillen een uitstekend materiaal om als bodemmulch te gebruiken: net als houtsnippers, die als een van de beste mulchmaterialen worden beschouwd, worden ze door het natuurlijke afbraakproces uiteindelijk bodemvoedingsstoffen, maar in tegenstelling tot een stuk grasmaaisel (dat niet op deze manier mag worden gebruikt) laten ze de bodem ademen, en binnen enkele maanden zullen ze in de bodem zijn opgenomen. Op dat moment (meestal een paar keer per jaar) is een nieuwe mulch nodig, maar in de tussentijd zal deze de grond hebben beschermd tegen de excessen van de kou zonder te verhinderen dat er water doorheen sijpelt, en zal deze ook de groei van onkruid hebben verhinderd.

Een andere manier om de nuttige bestanddelen van kastanjeschillen te benutten, is ze op de composthoop te leggen, die op volkomen natuurlijke wijze wordt verrijkt.

Voor een aangenamer effect wanneer ze als mulch worden gebruikt of om de afbraak in de composthoop te versnellen, verklein ze in kleinere stukken als ze te groot en omvangrijk zijn gebleven.

Kastanjeschillen zijn het bewaren waard, vind je niet?

Advertisement