Wil je condensvorming op de ramen voorkomen? Ontdek welke tips je kunnen helpen

door Natasja

16 November 2021

Wil je condensvorming op de ramen voorkomen? Ontdek welke tips je kunnen helpen
Advertisement

Condensatie is een natuurlijk verschijnsel dat optreedt wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals op ramen wanneer het buiten koud is, en komt vaker voor wanneer er veel vocht in huis is. Het gebeurt nog vaker wanneer je kookt, doucht of kleren aan het wasrek laat drogen.

Al die waterdruppeltjes die op ramen en spiegels naar beneden glijden, laten niet alleen vervelende sporen van kalkaanslag achter, maar zijn ook een duidelijk bewijs dat de lucht in de kamer verzadigd is met vocht. In de ernstigste gevallen ontstaat er zelfs condensatie op sommige muren (vooral die met tegels), en op lange termijn kan het voortduren van deze toestand de ontwikkeling van schimmel bevorderen, met alle gezondheidsproblemen van dien. Een aantal nuttige tips, zoals de volgende, kunnen worden gebruikt om het probleem te verminderen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Een snelle en gemakkelijke techniek is het grootste deel van het water op het glas te verwijderen met een wisser, en vervolgens handdoeken of theedoeken te gebruiken om alle waterdruppels te absorberen aan de onderkant van het raam.
  • Indien mogelijk kan het gebruik van luchtontvochtigers natuurlijk helpen, en ze zijn vooral nuttig in de slaapkamer, badkamer of keuken.
  • Als je aan het koken bent en je kunt het raam niet open laten staan omdat het koud is of omdat het slecht weer is, zorg er dan voor dat je de afzuigkap laat werken. Als je er echter geen hebt of als hij niet goed werkt, gebruik dan altijd passende deksels voor elke kook- en steelpan en probeer de ramen op een kiertje open te houden. Het helpt een beetje, maar het kan het verschil maken.
  • Een doe-het-zelf middel dat kan helpen in kleine ruimtes waar het probleem niet al te ernstig is, is het gebruik van schaaltjes keukenzout, dat op natuurlijke wijze water absorbeert. Nog beter is het om een luchtontvochtiger te maken met een doormidden gesneden fles, waarvan je de bovenkant omdraait en in de bodem steekt, zodat de mond naar beneden wijst. Vul het met grof zout en je bent klaar.
  • In de keuken, maar ook in de badkamer als je een douche neemt, moet je het raam eigenlijk een beetje openhouden, of misschien meteen openen als je klaar bent. In ieder geval moet je de deur gesloten houden: dit zorgt weliswaar voor minder lucht om de kamer te ventileren, maar het voorkomt ook dat vochtige lucht in andere kamers terechtkomt.
  • Door ervoor te zorgen dat de temperatuur van het huis in elke kamer gelijk is, worden ook temperatuurschommelingen vermeden die de ene kamer soms veel vochtiger maken dan de andere. Als er echter een kamer is die je niet hoeft te verwarmen omdat hij niet veel wordt gebruikt, dan moet deze kamer worden gesloten als het koud is, zodat de temperatuur in de andere kamers constant blijft.
  • Als meer permanente oplossing kun je overwegen doeltreffende ventilatiesystemen in te voegen, met krachtige afzuiginstallaties (vooral in de badkamer en de keuken) die het vocht echt kunnen afvoeren, en het huis goed isoleren.

 

 

Advertisement