Geen stof meer in huis: ontdek gewoontes om het te helpen bestrijden

door Natasja

18 November 2021

Geen stof meer in huis: ontdek gewoontes om het te helpen bestrijden
Advertisement

Het stof dat zich van dag tot dag ophoopt op om het even welk oppervlak in huis is een overlast waar je vaak mee te maken hebt, maar het wordt bijzonder problematisch in geval van ademhalingsproblemen, en is hoe dan ook een toestand van slechte hygiëne die vele andere soorten problemen voor de gezondheid in de hand kan werken.

Obsessief moeten afstoffen is voor niemand een prettig vooruitzicht. Om de stofvorming in huis tegen te gaan, kun je je toevlucht nemen tot een reeks gebaren die, als ze een gewoonte worden, echt merkbare resultaten kunnen opleveren en voorkomen dat je voortdurend moet afstoffen.

Advertisement
Creativo

Creativo

De vloeren vaak schoonmaken: als het stof zich in een bepaalde ruimte voortdurend lijkt op te hopen, is het vaak raadzaam de vloeren zorgvuldiger en vaker schoon te maken. Eerst stofzuigen en dan vaak dweilen kan voorkomen dat vuil zich ophoopt dat je vervolgens 'optilt' als je over de vloer loopt.

Advertisement
Tutorial via freshcrush.com

Tutorial via freshcrush.com

Laat je schoenen in de hal en gebruik alleen pantoffels voor binnenshuis: deze gewoonte lijkt in het begin misschien ongemakkelijk, maar na verloop van tijd wordt het een automatisme en vermindert het aanzienlijk de hoeveelheid vuil die je van buitenaf in huis brengt, met grote voordelen in de strijd tegen stof.

pixnio.com

pixnio.com

De ramen gesloten houden: hoewel het luchten van kamers een manier is om voor een gezonde luchtcirculatie te zorgen die ook schimmelvorming voorkomt, moet je je bij problemen met stofophoping beperken tot het dagelijks zo weinig mogelijk openhouden van de ramen. Grond, stof, zand en stuifmeel komen met elke windvlaag binnen. Het kan helpen om luiken op een kier te zetten, of jaloezieën gedeeltelijk te sluiten, of ook lichte, ademende gordijnen te sluiten.

Creativo

Creativo

Was lakens maar ook kussens vaak: een belangrijk deel van het stof dat je in huis aantreft, vooral in de slaapkamer, is dode huid. Je moet dus niet alleen het beddengoed maar ook de kussens vaak wassen, en misschien ook de matras regelmatig stofzuigen. Het is ook echt heel goed voor de gezondheid.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Tapijt uitkloppen: elke dag zou ideaal zijn, maar één keer per week is ook heel goed. Ze energiek uitkloppen en ook stofzuigen is de beste combinatie om je te ontdoen van het grootste deel van het stof dat telkens opstijgt als je erop loopt.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Gordijnen, maar ook lamellen en jaloezieën of rolgordijnen, zelfs muskietennetten moeten vaak worden schoongemaakt: daar verzamelt zich vaak stof van buitenaf en telkens als je ze verplaatst of als de wind ze laat bewegen, komt dat stof overal in de kamers terecht.

pixabay.com

pixabay.com

Ook met het oog op het minimaliseren van de hoeveelheid vuil die je zelf in huis brengt, zijn matten voor de voordeur waardevolle bondgenoten.

Advertisement
amothersshadow.com

amothersshadow.com

Vergeet de muren en het plafond niet: men heeft het altijd over het schoonmaken van de vloer en het afstoffen van alle oppervlakken van meubels en planken, maar stof hecht zich ook aan de muren en is ook te vinden op het plafond, misschien op zijn plaats gehouden door spinnenwebben. Ten minste eenmaal per jaar moet je dus ook deze oppervlakken afstoffen en schoonmaken. Net als de bladen van eventuele plafondventilatoren.

Dit zijn vaak intuïtieve tips, maar wanneer stof een probleem wordt, wordt het een belangrijke gewoonte om al deze tips in praktijk te brengen.

Advertisement