Geuren die blijven hangen na het koken? Neutraliseer ze met deze eenvoudige huishoudelijke trucs

door Natasja

17 November 2021

Geuren die blijven hangen na het koken? Neutraliseer ze met deze eenvoudige huishoudelijke trucs
Advertisement

Er zijn gerechten die na bereiding een aangename geur door het hele huis verspreiden en andere die, hoe lekker ook, elke kamer lijken te doordrenken met een ondraaglijke stank. Als het mooi weer is en je de ramen wanneer je maar wilt open kunt houden, is het geen groot probleem om de keuken te luchten voordat de geuren zich verspreiden, maar op regenachtige dagen en tijdens de koude seizoenen wordt het een beetje moeilijker.

Het is daarom de moeite waard een paar veelgebruikte ingrediënten bij de hand te hebben waarmee effectieve, goedkope en gemakkelijke geurverwijderaars kunnen worden bereid. Ontdek hieronder enkele middelen,.

Advertisement
Creativo

Creativo

Baking soda

Net als in andere kamers van het huis en in meubels is baking soda een uitstekende bondgenoot voor het absorberen van onaangename geurtjes. Het werkt het beste wanneer je alleen sporen van een geur wilt verwijderen die niet meer zo penetrant zijn: giet baking soda in een glas of een kommetje en voeg naar smaak een paar druppels etherische olie toe (voor de keuken lijken citrus- of balsamische geuren aangenamer) en laat het in de buurt van het gasfornuis staan. Het gaat lang mee en gaat milde geurtjes die na het koken blijven hangen effectief tegen, dus als je het een hele nacht laat staan ruik je de volgende dag een aangename geur.

Azijn

Als je het probleem gelijk wilt oplossen is azijn de snelste remedie. Je kunt het rechtstreeks op de kook- of steelpan gieten terwijl deze nog heet is, maar je kunt het ook op het kookblad gieten, vooral als er voedselvlekken op zetten die uit de pannen zijn gelekt. Een andere manier om de azijn op het fornuis te gebruiken is een laag bakje te vullen waardoor het glazen deksel dat het gasfornuis beschermt nog dicht kan, en de azijn een paar uur te laten inwerken.

Etherische oliën

Je kunt ze ook gebruiken zonder baking soda: neem een paar wattenbollen, of ook stukjes stof of droogtrommeldoekjes, doe er twee of drie druppels etherische olie op en laat ze op strategische plaatsen in de keuken liggen, om gedurende een aantal uur of zelfs een paar dagen als deodorant te fungeren!

Citroen

In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken, dat zeker lekkerder ruikt, maar iets minder effectief is in het snel "opeten" van geurtjes.

Wat is jouw favoriete methode?

Advertisement