Ontdek hoe je je pantoffels het best kunt schoonmaken om ze tijdens de winter ontsmet en lekker ruikend te houden

door Natasja

15 November 2021

Ontdek hoe je je pantoffels het best kunt schoonmaken om ze tijdens de winter ontsmet en lekker ruikend te houden
Advertisement

De pantoffels die je het hele jaar door draagt variëren, en terwijl je misschien het vuil opmerkt in de open rubberen slippers die je in de zomer dragen, heb je de neiging niet zo veel aandacht te besteden aan de staat van de warmere sloffen die gemaakt zijn van stof, bont en vele andere materialen die je voeten in de winter verwarmen. Misschien omdat je ze meestal met sokken en kousen draagt, of misschien omdat het niet in je opkomt een heel paar sloffen te wassen, maar zelfs deze moeten worden schoongemaakt en ontsmet.

Als het eerste koude weer aanbreekt, is het de moeite waard eraan te denken ze schoon te maken, en eventueel ook voordat je ze in het voorjaar weer opbergt. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor stoffen pantoffels of van synthetisch materiaal:

    1. Gebruik een borstel, een doek of ook vochtige doekjes om de zool grondig te ontdoen van vuil en aanslag.
    2. Als er bijzondere vlekken zijn (voedsel, olie of andere) moeten deze worden voorbehandeld. Je kunt vlekverwijderaars kopen of je favoriete doe-het-zelfmethode gebruiken. Laat de middelen echter ten minste 15 minuten inwerken voordat je je pantoffels wast.
    3. In de wasmachine: voeg ze toe aan een was (misschien theedoeken of handdoeken) die een vergelijkbare kleur heeft, en kies een wasprogramma dat warm maar niet te heet is (40 graden is het beste). Voeg een paar eetlepels baking sodat toe aan de trommel of het bakje.
    4. Met de hand: vul een teil met heet water en voeg één eetlepel wasmiddel en twee eetlepels baking soda toe. Laat de pantoffels ten minste 30 minuten weken en knijp ze dan voorzichtig uit om overtollig water te verwijderen. Leeg de teil en vul hem opnieuw met schoon water, waarmee je de pantoffels opnieuw spoelt. Laat ze onder stromend water lopen en wring ze uit tot je geen zeepbellen meer ziet.
    4. Zorg ervoor dat ze hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen en laat ze aan de lucht drogen op een geventileerde plaats en bij voorkeur in niet te sterk zonlicht.

Voor suède pantoffels of die met een bontvoering:

    1. Maak de zool schoon
    2. Verwijder het meeste vuil van de bovenkant met een borstel die geschikt is voor dit materiaal
    3. Gebruik maïzena of talkpoeder op eventuele olievlekken, laat het absorberen en borstel het vervolgens uit. Gebruik voor andere vlekken een product dat geschikt is voor dit soort leer
    4. Voor de binnenkant, vooral als het van bont is gemaakt, strooi baking soda over het hele oppervlak, met behulp van een borstel. Laat het een paar uur inwerken en zuig het dan weg
    5. Als je de binnenkant moet wassen, maak dan een doek vochtig met een oplossing van een halve liter heet water en een theelepel wasmiddel voor wol en fijne was, en wrijf ermee over het te wassen gedeelte totdat al het vuil is verdwenen. Spoel het doekje uit en gebruik het om zeep en vuil te verwijderen, zo vaak als nodig is.
    6. Laat het drogen aan de lucht zoals in het andere geval, misschien door eerst wat vocht van binnenuit op te nemen met een schone handdoek, of een föhn op minimaal vermogen. Probeer met je vingers de binnenkant van het bont weer zacht te maken.

Als je daarentegen leren pantoffels hebt, bestaat de procedure er altijd in de zool te reinigen en vervolgens het bovendeel te verzorgen met een geschikte borstel of doek, eindigend met een reiniging met lederproducten, net als bij gewone schoenen. Als je de binnenkant moet wassen, raden we je aan zadelzeep te gebruiken.

Succes!

Advertisement