Tropische planten: ontdek hoe je ze kweekt en je huis vult met prachtige kleuren!

door Natasja

29 December 2021

Tropische planten: ontdek hoe je ze kweekt en je huis vult met prachtige kleuren!
Advertisement

Een balkon of een tuin is soms niet voldoende om van de schoonheid van bepaalde planten te genieten: tropische planten kunnen moeilijk overleven in gebieden waar de temperatuur en de blootstelling aan de zon tussen de seizoenen drastisch veranderen. Daarom wordt vaak de voorkeur gegeven aan deze soorten om binnenshuis te kweken, waar de klimaatomstandigheden kunnen worden gecontroleerd en gemiddeld stabieler kunnen worden gehouden.

Ongelooflijke bloemen en bladeren met buitengewone kleuren, vormen en patronen maken deze planten echt fascinerend. Hier zijn er een paar die het overwegen waard zijn.

Advertisement

Croton

Croton

publicdomainpictures.net

Een van de kleurrijkste tropische bladplanten die zelf kunnen worden gekweekt, is zeker de Croton, een groep die soorten omvat die ook qua bladvorm en -grootte onderling sterk verschillen, maar die alle werkelijk buitengewoon van kleur zijn. Deze plant geeft ook zeer aantrekkelijke maar onopvallende witte bloemen.

Ze hebben een constante gemiddelde temperatuur van ongeveer 18° nodig en verkiezen een vochtige omgeving. Plaats ze dus niet in de buurt van radiatoren, kachels of open haarden, of stel ze niet bloot aan tocht in de buurt van toegangsdeuren.

Advertisement

Caladium

Caladium

Pixabay

Het is ook heel moeilijk kiezen tussen de ontelbare en even onweerstaanbare soorten van de caladium, andere planten met werkelijk adembenemend blad. Ze houden van een vochtige omgeving met een temperatuur die niet onder de 15° daalt, ze hebben losse grond nodig (meestal wordt zand toegevoegd) en ze moeten op een lichte plaats worden gezet, maar niet in direct zonlicht. De periode van bladverwerweling, aangezien het om bollen gaat, duurt een paar maanden, en dan moet je wachten tot het volgende voorjaar om nieuwe vegetatie te gaan zien.

Alocasia (Olifantsoor)

Alocasia (Olifantsoor)

Commons Wikimedia

De alocasia, ook bekend als "Olifantsoor", is een grote favoriet in de binnenhuisinrichting, met zijn contrasterende geaderde bladeren die altijd een fantastisch grafisch effect hebben. Ze hebben een vochtige omgeving nodig, met temperaturen tussen 20 en 24 graden gemiddeld, maar nooit onder de 15°. Ze moeten in het voorjaar en de zomer royaal worden bewaterd en in de koudere jaargetijden geleidelijk worden verminderd.

Iresine (biefstukplant)

Iresine (biefstukplant)

Pixabay

Het is een uiterst exotisch uitziende plant met duidelijk gevormde amarantkleurige bladeren, maar hij is ook bestand tegen veel zwaardere omstandigheden dan de andere genoemde. Hij kan buiten worden gehouden als de winters niet te koud zijn, en in perioden dat de thermometer onder 5° zakt, kun je hem beschermen in beschutte hoekjes dichter bij het huis. Hij is ook zeer gemakkelijk te vermeerderen door stekken en groeit snel.

Strelitzia of Paradijsvogelplant

Strelitzia of Paradijsvogelplant

Pixabay


Het is misschien wel een van de tropische bloemen bij uitstek, met zijn onmiskenbare en onveranderlijk charmante vorm. Hij heeft temperaturen nodig van ongeveer 20-22° en niet lager dan 12 of 10°, en hij heeft ook een vochtig microklimaat nodig en voldoende ruimte rondom (een grote, geventileerde plaats, hoewel niet blootgesteld aan koude tocht, is ideaal).

Welke van deze planten zou je graag binnenshuis kweken, of heb je misschien al gekweekt?

Advertisement