Fouten die vermeden moeten worden bij het inrichten van een kleine keuken: zoek uit welke dat zijn en maak optimaal gebruik van de keuken

door Natasja

13 November 2021

Fouten die vermeden moeten worden bij het inrichten van een kleine keuken: zoek uit welke dat zijn en maak optimaal gebruik van de keuken
Advertisement

Iedereen wil wel graag grote, goed uitgeruste keukens hebben met veel ruimte voor aanrechten enzovoort. Maar soms moet je het doen met kleinere ruimtes of keukenhoeken, en in dat geval moet je de juiste keuzes maken om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten.

Hoe kleuren te gebruiken, hoe de juiste stijl te kiezen en ook welke elementen voorrang te geven bij het samenstellen van de keukenmeubels: er zijn een aantal veelgemaakte fouten die je kunt vermijden en aanwijzingen die je kunt volgen die veel kunnen helpen.

Advertisement

Het lijkt misschien triviaal, maar de eerste regel die in acht moet worden genomen is orde: hoewel dit in elke ruimte merkbaar is, ongeacht de grootte, is het veel duidelijker in een kleine ruimte. En vooral, hoe minder ruimte er is om verschillende voorwerpen op te bergen en neer te zetten, hoe gemakkelijker en sneller er rommel ontstaat.

Bedenk dus bij de keuze van het meubilair en vervolgens ook van de verschillende accessoires, keukengerei en serviesgoed, welke je echt en vaak nodig hebt: het is weliswaar fijn om pannen kant-en-klaar te hebben om van alles te kunnen te koken en gadgets voor van alles en nog wat, maar als je ze werkelijk één keer per jaar of minder gebruikt, dan moeten ze verwijderd worden (misschien door ze naar een garage, bergkast of verborgen kast te verplaatsen), zodat alles wat je echt gebruikt gewoon zijn eigen plaats heeft.

Advertisement

Donkere kleuren? In principe, nee. Als het een keukenhoek in een grotere kamer is, of als de ruimte overdag zeer goed verlicht is en 's avonds uitstekend kunstlicht heeft, dan kan eventueel een contrasterende donkere muur of wat donker meubilair kunnen. Anders bestaat het gevaar dat de ruimte kleiner, donkerder en beklemmender wordt dan het in werkelijkheid is.

Karakter en harmonie in stijl: weinig ruimte leidt er vaak toe dat je genoegen neemt met eenvoudige, functionele oplossingen zonder design. Het is moeilijker om een duidelijke visuele impact te creëren met slechts een paar stukken, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Als je eenmaal geld moet uitgeven voor een meubelstuk, is het de moeite waard iets te kiezen waar je tevreden over bent, en ook om te vermijden meubels te combineren die uit andere huizen komen.

Dus, als het echt niet anders kan, creëer dan uniformiteit en harmonie door dezelfde kleur te kiezen: geen hout van verschillende houtsoorten, geen lijstwerk, handgrepen en details in verschillende en niet op elkaar afgestemde stijlen. Het is ook riskant om gerecycleerde stukken te gebruiken: het is niet gemakkelijk om bijvoorbeeld een oude art nouveau-ladekast te integreren in een volledig moderne en standaardkeuken.

Offer niet meer aanrecht- en spoelruimte op dan nodig is: dit zijn eigenlijk de nuttigste dingen in de keuken. Dus als je het aanrecht moet verkleinen om plaats te bieden aan de spoelbak en het gasfornuis, kun je overwegen een tafel zo dicht mogelijk in de buurt te zetten, of een mini-kookeiland op wieltjes te overwegen dat kan worden verplaatst als dat nodig is. En denk dat soms een tweepitsfornuis voldoende kan zijn: het betekent opofferingen, maar als je niet vaak uitgebreid hoeft te koken, kun je een extra inductieplaat klaarhouden om slechts af en toe aan te zetten en meer ruimte overhouden voor de rest.

Maak gebruik van alle muurruimte, tot aan het plafond: boven de meubels kun je soms een plank, of zelfs twee, toevoegen. Of voeg bovenkasten toe met transparante deuren, zodat niet de indruk wordt gewekt dat de ruimte wordt "afgesloten". Decoratieve voorwerpen of, nog beter, voorwerpen die je minder vaak in de keuken gebruikt, kunnen daar worden opgeborgen.

Advertisement