Zorg op de beste manier voor de lakens: ontdek hoe je ze lang in goede staat kunt houden

door Natasja

21 December 2021

Zorg op de beste manier voor de lakens: ontdek hoe je ze lang in goede staat kunt houden
Advertisement

Je ziet vuil op theedoeken in de keuken of handdoeken in de badkamer, maar tenzij er duidelijke vlekken zijn, verbergen lakens vaak het vuil en neem je niet altijd de moeite om ze zo vaak te verschonen en te wassen als je zou moeten.

Maar elke nacht zuigen ze lichaamsvloeistoffen, dode huidcellen, haren en misschien ook haren van huisdieren op, zodat je ze vaak moet wassen en goed behandelen om te voorkomen dat ze te snel verslijten. Lees verder om te weten te komen hoe je het beddengoed het best kunt onderhouden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Lakens moeten één keer per week gewassen worden: als je veel zweet, of als je een duidelijke vlek ziet, dan moet je ze onmiddellijk in de wasmachine doen.
  • Wat het wassen betreft: hoge temperaturen doden ziektekiemen en bacteriën, en zijn dus de beste keuze om voor een goede hygiëne te zorgen, vooral als de lakens bevuild waren met stoffen zoals urine of bloed. Het is echter ook waar dat zeer hoge temperaturen, lange wascycli en hoge centrifugeercycli leiden tot voortijdige slijtage van elke stof, en in het geval van gekleurde lakens, ertoe leiden dat ze eerder verbleken. Dus als de lakens niet bijzonder vuil zijn, kun je kiezen voor een iets minder agressieve wascyclus, eventueel met behulp van enkele ontsmettingsadditieven.
  • Probeer ze altijd alleen te wassen en scheid beddengoed bijvoorbeeld van handdoeken of sokken: sommige kunnen verkleuren en kleinere voorwerpen blijven vaak steken of verstoppen tussen de lakens, waardoor ze uiteindelijk niet goed schoon worden.
  • Vergeet niet vlekken voor te behandelen: make-up, bodylotion en vele andere soorten vlekken zijn moeilijker te verwijderen dan gewoon zweet, dus het is het beste om de lakens alleen op de vlek voor te behandelen en dan verder te gaan met de machinewas.
  • Strijk je meestal de lakens om ze in perfecte staat te houden? Een handige truc is om ze 10 minuten voor het einde van de cyclus uit de droger te halen en ze direct te strijken, of ze direct van het wasrek te halen als ze nog net vochtig zijn. In alle andere gevallen moet je er echter voor zorgen dat ze perfect droog zijn voordat je ze opbergt, en vooral wanneer de temperatuur en de ruimte het toelaten, geef de voorkeur aan drogen aan de lucht of in de zon (misschien niet voor gekleurde of donkere exemplaren), wat nog meer helpt om schimmelvorming te voorkomen.

Dit zijn eenvoudige tips die het onthouden waard zijn om de lakens zo goed mogelijk te verzorgen.

Advertisement