Hier zijn de beste trucs om mobiele telefoons en elektronische apparaten op te laden en de batterij langer mee te laten gaan

door Natasja

13 November 2021

Hier zijn de beste trucs om mobiele telefoons en elektronische apparaten op te laden en de batterij langer mee te laten gaan
Advertisement

Opladers zijn onmisbare accessoires in het dagelijks leven: de meeste apparaten die je dagelijks gebruikt, moeten periodiek worden opgeladen. Dus, van mobiele telefoons tot smartwatches, elk apparaat dat je gebruikt om te communiceren, voor werk of vrije tijd, heeft zijn eigen oplaadkabel om aan te sluiten op muurladers, desktopladers, autoladers, enzovoort.

Na verloop van tijd slijten de batterijen en opladers zelf, en soms besef je niet dat sommige gewoonten die je in de loop der tijd hebt aangeleerd in feite leiden tot onnodige verspilling. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt toepassen om deze accessoires zo goed mogelijk te gebruiken en zo de levensduur ervan en die van de apparaten zelf te verlengen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Het is onvermijdelijk dat de prestaties van de batterij na verloop van tijd afnemen, maar een paar voorzorgsmaatregelen kunnen helpen:

  • Gedeeltelijke oplaadbeurten zijn prima: oude batterijen hoefden niet zo vaak te worden opgeladen, en het werd zelfs aanbevolen om ze eerst volledig te laten ontladen en dan weer volledig op te laden, maar met lithium-ionbatterijen is het prima om vanaf 30% op te laden en ze los te koppelen als 80% opgeladen is. Dus als je mobiele telefoon slechts op 50 of 60% staat, kun je hem gerust een tijdje opladen!
  • Laad je apparaten 's nachts niet op: met draadloze oplaadsystemen thuis, op kantoor of in de auto, laat je je telefoon vaak altijd opladen, en vergeet je hem eigenlijk. Overladen is echter om een aantal redenen schadelijk: als je een batterij die al is opgeladen, blijft opladen, kan dat leiden tot instabiliteit van de batterij en zelfs tot defecten (in zeldzame gevallen). Bovendien wordt de batterij zelf zwaarder belast en gaat er energie verloren, waardoor ook de warmte in het apparaat toeneemt.
  • Gebruik de functies van bepaalde apparaten om het opladen te vertragen wanneer ze de maximale batterijcapaciteit naderen.
  • Laad de apparaten op terwijl ze niet in gebruik zijn: dus liever niet terwijl je video's bekijkt, spelletjes speelt of telefoongesprekken voert.
  • De ideale temperatuur van een elektronisch apparaat ligt tussen 25 en 40 graden, dus vermijd oververhitting.
  • Vermijd te allen tijde het gebruik van ultrasnelle opladers, en in iedergeval alleen met koude apparaten.
  • Als je klaar bent met opladen, moet je ook de opladers loskoppelen van de stroomvoorziening, niet alleen de kabel of het apparaat.
  • Wanneer laadkabels of opladers zelf beschadigd zijn, vermijd dan geïmproviseerde, doe-het-zelf oplossingen om ze te repareren: het is beter om ze door een expert te laten repareren of een nieuwe te kopen.

Het is de moeite waard een paar tips te kennen om onnodige elektriciteitsverspilling te voorkomen!

Advertisement