Wil je de geur van schimmel van houten meubels verwijderen? Probeer deze eenvoudige tips

door Natasja

13 November 2021

Wil je de geur van schimmel van houten meubels verwijderen? Probeer deze eenvoudige tips
Advertisement

Je hebt misschien bijzonder waardevolle houten of antieke meubels die een onweerstaanbare charme hebben, maar die in de loop der tijd niet verzorgd worden of in een hoekje van het huis vergeten zijn, voordat je besluit ze een nieuw leven te geven en ze zo weer tot de belangrijkste elementen van de inrichting maakt. Zo kan het gebeuren dat je ze na een tijdje niet verzorgd te hebben bij het openen ontdekt dat ze zijn aangetast door schimmel en van binnen een onaangename geur afgeven.

Daarom is het de moeite waard ze te herstellen en het probleem te verhelpen, zodat ze weer mooi worden en zonder problemen kunnen worden gebruikt: lees verder om te ontdekken hoe je dat kunt doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Het eerste wat je moet doen is de meubels volledig laten drogen: als ze in een vochtig gedeelte van het huis staan, breng ze dan naar buiten en laat ze zoveel mogelijk aan de lucht en in de zon opdrogen. Een geventileerde veranda helpt ook veel. Gebruik anders een ventilator, een luchtontvochtiger of plaats de meubels in de buurt van een radiator (niet er tegenaan).
2. Haal de stofzuiger er doorheen, zonder alle kieren en gaten te vergeten. Gebruik een lang, smal mondstuk met een gemiddelde zuigkracht en geef altijd de voorkeur aan stofzuigers met een HEPA-filter, of vergeet niet het filter altijd te reinigen nadat het apparaat schimmel heeft opgezogen.
3. Gebruik waterstofperoxide: dompel een zachte doek, ook een microvezeldoek, in een beetje waterstofperoxide zodat hij een beetje vochtig is, en veeg de binnen- en buitenzijde schoon. Waterstofperoxide is over het algemeen geschikt voor hout, maar als je zeker wilt zijn dat het de afwerking niet beschadigt, kun je het op een verborgen plek van het meubel uitproberen en een dag wachten om te zien of het de afwerking op de een of andere manier verandert.
Ook azijn, vooral als het onverdund is, kan ook schimmel verwijderen, maar is meestal te agressief op fijn hout.
4. Na deze behandeling moeten de meubels open blijven bestaan, met de lades verwijderd, zodat ze volledig kunnen drogen. De in het eerste punt genoemde methoden kunnen dus nuttig zijn.

Draag altijd handschoenen en een masker om te voorkomen dat je in contact komt met schimmelsporen of ze inademt, en was en desinfecteer alles wat je tijdens het schoonmaken hebt gedragen om te voorkomen dat de sporen naar elders worden overgebracht. Succes ermee!

Advertisement