Vind je de inrichting van je huis saai en onverzorgd? Probeer het te verbeteren met kleine gerichte ingrepen

door Natasja

11 November 2021

Vind je de inrichting van je huis saai en onverzorgd? Probeer het te verbeteren met kleine gerichte ingrepen
Advertisement

Hoe meer tijd je in huis doorbrengt, hoe gemakkelijker het wordt een detail van de inrichting saai te vinden, of om alle tekenen van het verstrijken van de tijd op te merken, waardoor het huis er op den duur een beetje onverzorgd uit gaat zien. Andere keren lijken de ontwerpkeuzes die je jaren geleden mooi vond, of die je van vorige huurders geërfd hebt, echt verouderd of armoedig. In deze gevallen zou je graag alles opnieuw kopen, maar dit hoeft niet de enige manier te zijn om de algemene aanblik van een kamer te veranderen.

Ook kleine ingrepen, zoals vervangingen of ad hoc decoraties, kunnen volstaan om een heel nieuwe sfeer te creëren en je huis er meteen verzorgder uit te laten zien. Bekijk hieronder enkele voorbeelden.

Advertisement

Als de muur van de woonkamer of slaapkamer leeg en saai lijkt, of als er een paar foto's verspreid en slordig opgehangen zijn, is het het overwegen waard om een set lijsten te kopen die allemaal dezelfde afmetingen en hetzelfde materiaal hebben, of bij elkaar passen om rommelige en onaangename combinaties te vermijden: in een oogwenk kun je een wand van afbeeldingen maken die stijlvol decoreert.

Advertisement

Trappen: heb je er wel eens over nagedacht hoe ze er anders uit zouden kunnen zien door alleen het stootbord van elke trede te versieren? Terwijl het loopvlak zo vaak wordt belopen dat alleen het vervangen van het bekledingsmateriaal het echt kan transformeren zonder dat je het binnenkort weer moet veranderen, en op dat moment zou de rest van de trap ook worden veranderd, is het stootbord iets meer beschermd, maar is dat ook het deel dat het meest opvalt. Je kunt dus plakfolie gebruiken die op keramische tegels lijken, of je kunt het op heel veel verschillende manieren verven.

Zelfklevende vinyltegels zijn goedkoop, gemakkelijk aan te brengen en afwasbaar. Ze zijn ook een praktisch idee voor het vernieuwen van de keukenachterwand of de wand achter de wastafel in de badkamer.

Er zijn ook verf- en productkits om keukenbladen om te toveren in marmeren aanrechtbladen, en er is genoeg online inspiratie te vinden voor het gebruik van epoxyhars om heel veel verschillende effecten te creëren.

Het vloerkleed in de woonkamer, de zitkamer of de slaapkamer: grote vloerkleden, die een groot deel van de vloer in beslag nemen en gedeeltelijk onder de omringende meubelen terechtkomen, geven de woonkamer onmiddellijk een meer verzorgde aanblik en bedekken eventueel beschadigde delen van de vloer.

Advertisement

Kijk naar de handgrepen en knoppen op deuren en meubels: als ze versleten zijn of als je uitgekeken bent op hun kleur maar ze nog goed werken, kunt je ze verven! En hoe dan ook, het vervangen van handgrepen en knoppen in om het even welke kamer is een kleine ingreep die een groot effect heeft, des te meer wanneer dit gecombineerd wordt met het opnieuw schilderen van de meubels zelf.

In het Engels noemt men ze "Edison bulbs" en het zijn de grote gloeilampen die zonder al te veel franje kunnen worden gebruikt, opgehangen aan elektriciteitskabels die aan verschillende steunen naar beneden komen om allerlei soorten kroonluchters te creëren, of ook gemonteerd op voorwerpen en stukken hout of gerecycleerde objecten om zeer originele tafel- en vloerlampen te maken.

Advertisement

Onzichtbare planken om boeken aan de muur te laten lijken te zweven: ze zijn heel gemakkelijk te vinden en decoreren de muur met een vleugje magie.

Zeshoekige planken en spiegels: dit is een zeer modieuze vorm die kan worden gecombineerd om allerlei ontwerpen te creëren die bij de kamer passen.

Advertisement

Pampasgras: dit behoort tot de meest populaire bloemdecoraties. Het gaat om de pluimen van deze plant, die decennialang een rage was in vele tuinen en sinds enkele jaren weer helemaal in zijn. Ze zijn gedroogd, ze vergaan niet, kunnen zelfs worden gekleurd en staan prachtig in elk type pot.

Een (ook andgemaakte) mand of een oude reiskoffer om alle dekens in op te bergen die in huis of in de woonkamer nodig zijn. Het kunnen kisten of consoletafels worden om in de hoeken van de kamer te plaatsen, maar ook de salontafel om in het midden van de woonkamer te zetten!

Zitten er ideeën bij die je al hebt gebruikt?

Advertisement