Theedoeken bleken zonder bleekmiddel? Probeer een aantal alternatieve en zachtere methodes

door Natasja

11 November 2021

Theedoeken bleken zonder bleekmiddel? Probeer een aantal alternatieve en zachtere methodes
Advertisement

In de keuken is er nooit een tekort aan theedoeken die daar op verschillende plaatsen hangen: we gebruiken ze om onze handen of oppervlakken af te drogen, om tijdens het koken schoon te maken, om gerechten af te dekken of om pannen met hun hete handvatten te verplaatsen. Kortom, ze kunnen nooit ontbreken, maar het is ook zo dat veelvuldig gebruik ertoe leidt dat je ze vaak moet wassen omdat ze onvermijdelijk binnen enkele dagen vol vlekken zitten.

Ze behoren dan ook tot het huishoudtextiel dat het meest onderhevig is aan voortdurend wassen, hetgeen zeker in korte tijd tot slijtage leidt, vooral wanneer bleekwater wordt gebruikt om ze doeltreffend te bleken. Dus als je alternatieve middelen wilt proberen, kun je ook zelf thuis maken, door de onderstaande instructies te volgen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De ingrediënten zijn:

  • Loogpoeder (ook voor comsumptie, als je dat kunt vinden). Je kunt het ook online kopen
  • Natriumpercarbonaat (dat ook op gekleurde stoffen kan worden gebruikt, een blekende werking heeft, en een milieuvriendelijk alternatief is)
  • Marseillezeep
  • Citroenzuur

Marseillezeep is een ingrediënt dat we allemaal kennen. Wat de andere ingrediënten betreft: dankzij de aanwezigheid van percarbonaat en warm water zal loog actieve zuurstof vrijmaken (al rond 35 of 40 graden) om vlekken te behandelen, terwijl citroenzuur de opeenhoping van afzettingen tussen de vezels bestrijdt, de weefsels zachter maakt en ook de vorming van kalk tegengaat. 

Je kunt dus met de hand voorwassen door zeer warm water in een teil te gieten waarin je ook twee eetlepels loog en één eetlepel natriumpercarbonaat doet. Dompel de theedoeken in het water, laat ze een uur weken en wrijf dan krachtig voor je ze in de wasmachine doet. Gebruik in de wasmachine (of ook met de hand) Marseillezeep en een eetlepel citroenzuur (dit laatste kan rechtstreeks in de trommel of in het wasmiddelbakje in plaats van wasverzachter worden gegoten, als het maar verdund is in water). Sommige mensen gebruiken waterstofperoxide (een half glas) in plaats van citroenzuur.

Natuurlijk is bleekwater een snellere oplossing, maar het is soms te agressief en kan niet worden gebruikt met gekleurde stoffen, dus het kan de moeite waard zijn om dit alternatief te proberen! Wat is jouw favoriete methode om altijd schone theedoeken te hebben?

 

 

Advertisement