Tandpasta in poedervorm: ontdek hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken met gewone ingrediënten

door Natasja

29 December 2021

Tandpasta in poedervorm: ontdek hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken met gewone ingrediënten
Advertisement

Sinds vele tientallen jaren is de hele wereld gewend om dagelijks tandpasta's in tubes te gebruiken: dit zijn romige pasta's, vaak met gelcomponenten of ook microkorrels met een zacht schurende functie. Ze variëren in kleur, geur en smaak, afhankelijk van het merk en de functie die ze moeten vervullen, maar hebben meestal een vergelijkbare basissamenstelling.

Vóór dit soort tandpasta's werden echter tandpasta's in poedervorm gebruikt. Deze zijn de laatste tijd weer in de belangstelling gekomen als milieuvriendelijk alternatief: ze bestaan uit weinig, vaak natuurlijke ingrediënten en hebben een milieuvriendelijker verpakking, en zijn bovendien ideaal voor frequente reizigers. Ze kunnen ook thuis worden gemaakt, met gewone of gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Lees verder en ontdek hoe.

via healthline.com

Advertisement
Creativo

Creativo

Tandpasta in poedervorm bestaat al duizenden jaren. In de oudheid werden stoffen als mirre, verbrande eierschalen, as van dierlijke beenderen of oesterschelpen gebruikt om onaangename geurtjes uit de mond te verwijderen en de tanden schoon te maken en te polijsten. Tegenwoordig zijn de ingrediënten voor tandpasta's in poedervorm echter meestal:

  • Baking soda
  • Zout
  • Krijt
  • Actieve kool
  • Bentoniet (een klei van vulkanische oorsprong)

In werkelijkheid hebben we het niet over een echt recept: je kiest een van deze poeders, maakt je tandenborstel nauwelijks nat en bestrooit hem vervolgens met ongeveer een achtste theelepel van het product (denk aan de punt van de theelepel) om het rechtstreeks op je tanden te wrijven. Je kunt het poeder echter aangenamer maken van smaak en geur door een paar druppels etherische olie (meestal munt, eucalyptus of citroen) aan het blikje of potje toe te voegen, waardoor ook je adem geparfumeerd wordt.

  • De voordelen van tandpasta in poedervorm: betere verwijdering van vlekken op de tanden en doeltreffender tegen tandvleesontsteking; het is gemakkelijk thuis te bereiden, met weinig kosten en directe controle over het soort ingrediënten dat wordt gebruikt.
  • Nadelen: het bevat geen fluoride zoals de overgrote meerderheid van crèmetandpasta's, en die stof wordt gebruikt om gaatjes te voorkomen; het is schurender, moeilijker te gebruiken en kan een onaangename nasmaak in de mond achterlaten.

Heb je wel eens geprobeerd tandpasta in poedervorm te gebruiken?

Advertisement