Wit wasgoed zonder bleekmiddel? Probeer deze huismiddeltjes

door Natasja

12 November 2021

Wit wasgoed zonder bleekmiddel? Probeer deze huismiddeltjes
Advertisement

Een spierwitte was is een grote voldoening: het is nooit fijn te merken dat kleding of huishoudlinnen nog met enkele vlekken of zonder de oorspronkelijke witheid uit de wasmachine komen. De bijna onfeilbare bondgenoot voor witte kledingstukken is ongetwijfeld bleekmiddel, dat helaas vaak ook agressief is voor stoffen en in combinatie met de hoge temperaturen waarbij lichtgekleurde kledingstukken gewoonlijk worden gewassen, leidt het tot voortijdige slijtage.

Er zijn echter een aantal alternatieven die je kunt proberen, waaronder producten die vaak in huis te vinden zijn of die gemakkelijk te verkrijgen zijn. Lees verder om meer te weten te komen.


Advertisement
Creativo

Creativo

  • Gedestilleerde witte azijn: veel mensen vinden dit een fijn middel, en is ook nuttig om kalkaanslag in de wasmachine tegen te gaan. Het mag niet worden misbruikt om te voorkomen dat de rubberen afdichtingen van de wasmachine worden beschadigd en tot lekken en beschadigingen leiden, maar van tijd tot tijd kan het worden gebruikt als additief om het wasgoed witter en ook zachter te maken, omdat het ook de ophoping van wasmiddel kan oplossen die zich in de vezels van de stof schuilhoudt wanneer je te veel wasmiddel of wasverzachter gebruikt. Giet dus gewoon een glas rechtstreeks in de trommel of ook in het bakje in plaats van de wasverzachter.
  • Natriumpercarbonaat: dit is een alkalische stof die helpt bij het bleken en ontsmetten van wasgoed. De meest doeltreffende manier om het te gebruiken is door de kleren voor te behandelen: laat ze weken in een teil warm water tussen 40 en 60 graden volgens de op de verpakking aangegeven verhoudingen, laat ze drie uur weken en was alles daarna zoals gewoonlijk.
  • Borax: je hebt een half kopje boraxpoeder nodig voor elke 3,5 liter warm water. Doe alles in een teil en laat de kleren een half uur of langer weken voordat je ze wast.
  • Citroen: je kunt citroensap ook op katoen, linnen en polyestervezels uitproberen. Sommige mensen voegen het toe aan de trommel (ongeveer een glas) en gebruiken het met normale wasmiddelen, terwijl andere het in het wasmiddelbakje gieten in plaats van de wasverzachter. Anders kan het ook samen met baking soda worden gebruikt in een voorwasfase: giet het sap van twee citroenen in een teil met zeer heet water, voeg twee of drie eetlepels baking soda toe gedurende ten minste een uur en wrijf de kleding goed, ga dan verder met de normale wasprocedure.
  • Citroenzuur kan op soortgelijke wijze worden gebruikt, ook hier in warm water en laat de kleding een uur of langer weken. Als er bijzondere vlekken moeten worden behandeld, giet het over de vlekken en laat het inwerken alvorens te wrijven. Je hebt een paar eetlepels nodig in een teil van ongeveer 6 liter met water.
  • Waterstofperoxide: gebruik 3% waterstofperoxide door er een kopje van in het wasmiddelbakje te doen als additief.

Wat is jouw favoriete methode voor stralend witte was?

Advertisement