Maak je schoenen waterdicht met deze simpele huishoudtruc

door Natasja

12 November 2021

Maak je schoenen waterdicht met deze simpele huishoudtruc
Advertisement

We hebben allemaal wel een paar schoenen die we liever dragen dan andere: ze zitten lekkerder, ze passen overal bij, je weet dat je ze zonder problemen lange dagen kunt dragen en om deze redenen kies je er uiteindelijk vaker voor. Soms zijn ze echter gemaakt van canvas of andere materialen die niet goed bestand zijn tegen water, zodat je op regenachtige dagen gedwongen bent andere schoenen te kiezen.

Lopen in natte schoenen is oncomfortabel, doet je voeten kouder aanvoelen en leidt ertoe dat het schoeisel en de sokken sneller beschadigd raken. Je kunt je schoenen echter waterdicht maken met een paar eenvoudige huismiddels. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Met bijenwas

De populairste methode is het gebruik van bijenwas, dat je ook gemakkelijk online kunt kopen. Als je het niet kunt vinden, kun je ook een gewone waskaars gebruiken, maar het is het beste een kleurloze kaars te kiezen, of een lichte kleur die zo dicht mogelijk bij de kleur van de waterdicht te maken schoenen ligt.

    1. Maak de schoenen goed schoon, was ze en laat ze volledig drogen. Als ze niet schoon zijn, zal het door de behandeling vrijwel onmogelijk worden om vlekken of kringen die over het hoofd zijn gezien, te verwijderen.
    2. Zorg ervoor dat de was de kleur van de schoen niet verandert: zuivere bijenwas is over het algemeen veilig, maar alternatieven kunnen de schoen een ongewenste kleur geven, dus probeer het eerst op een minder zichtbare plaats, misschien een verborgen deel van de tong of de hiel.
    3. Wrijf de was over het hele oppervlak van de schoen, je moet een vrij dikke en gelijkmatige laag aanbrengen, dus zorg ervoor dat je overal bent geweest.
    4. Stop krantenpapier of oude, schone, droge doeken in de schoenen.
    5. Neem een föhn en zet hem op de hoogste temperatuur, richt de luchtstroom op de schoen en buig de droger zachtjes heen en weer. Ga over de hele schoen, stop niet op één plek, maar zorg ervoor dat je alle delen op dezelfde manier behandelt, totdat de wax gesmolten is en in het bovenleer is doorgedrongen.
    6. Wacht even tot de was gestold is en probeer een paar druppels water op de schoen te gieten: als je dat nodig vindt, kun je stap 3 en 5 een tweede keer herhalen.

Advertisement

Er zijn ook mensen die bijenwas in vlokken of druppels nemen, dit bain-marie smelten en met een kwast op de schoenen aanbrengen: je moet veel geduld hebben om het echt gelijkmatig uit te smeren, maar het is een alternatief dat misschien handiger is.

Met waterdicht makende sprays

Er zijn ook waterdicht makende producten die kunnen worden gespoten: dit zijn spuitbussen die speciaal voor schoenen zijn ontworpen en zeer gemakkelijk aan te brengen zijn.

Nadat je de schoenen grondig hebt schoongemaakt (gewassen en volledig gedroogd) om alle vuil en vlekken te verwijderen, houd de bus op ongeveer 15 cm afstand van de schoen en spuit het gelijkmatig over de hele schoen. Laat het een paar minuten drogen en spuit dan een tweede keer. Houd ook een microvezeldoekje gereed om te deppen op de plaatsen waar je denkt dat er een teveel aan product is, om het goed te verdelen. Papier in dit geval zou pluisjes en vezels kunnen achterlaten die aan de laag van het product kleven, dus vermijd het gebruik ervan. Wacht 24 uur en laat de schoenen drogen op een koele, donkere en droge plaats.

Het is een gemakkelijke methode, hoewel het niet lang effectief is, vooral voor schoenen die vaak worden gebruikt, maar als je de spray bij de hand hebt, is het handig om de handeling te herhalen zodra het weer nodig is.

Heb je wel eens geprobeerd om je schoenen waterdicht te maken?

Advertisement