Verstopt toilet? Hier is hoe je het kan ontstoppen zonder chemische middelen te gebruiken

door Natasja

31 December 2021

Verstopt toilet? Hier is hoe je het kan ontstoppen zonder chemische middelen te gebruiken
Advertisement

Een verstopt toilet is een van die huishoudelijke problemen waar je nooit mee geconfronteerd wilt worden. Het aanpakken ervan is noodzakelijkerwijs hinderlijk, en daarom moet het zo snel en pijnloos mogelijk gebeuren, zodat het probleem in één klap wordt opgelost.

Er zijn veel chemische producten die als afvoerreiniger kunnen worden gebruikt, en er zijn ook DIY alternatieven met producten die kunnen worden bereid met ingrediënten die in huis te vinden zijn, maar meestal is het mechanische de eerste actie die moet worden geprobeerd en misschien wel de enige die nodig is.

Advertisement
Commons Wikimedia, Gary J. Wood/Flickr

Commons Wikimedia, Gary J. Wood/Flickr

De hulpmiddelen die je bij de hand moet hebben is een toiletontstopper, een met een houten of plastic handvat en een zuignap van sterk rubber. De beste ontstoppers zijn die welke speciaal voor toiletten zijn ontworpen: ze lijken op de ontstoppers met een eenvoudige, halfbolvormige bel, maar hebben een extra onderdeel, een extra rubberen flap die smaller wordt, waardoor onderaan een ronde opening overblijft die smaller is dan de bel van een normale ontstopper. Indien je deze echter niet hebt, kan ook de gootsteenontstopper worden gebruikt.

Dus trek rubberen handschoenen aan en leg wat oude doeken of handdoeken rond het toilet om te voorkomen dat het water uit de pot alles vies maakt, en ga aan de slag.

    1. Voordat je begint, open de stortbak en til de klep op die op de afvoer rust, zodat een deel van het water uit de stortbak kan weglopen. Dit is de beste manier om de omvang van het probleem vast te stellen zonder het toilet door te spoelen en het risico te lopen dat de badkamer overstroomt.
    2. Neem de wc-ontstopper en plaats het kleinste flapje, volledig uitgeschoven, op de spoeling van het toilet, zodat deze volledig afsluit en het water in het toilet voldoende is om de hele ontstopper te bedekken.
    3. De eerste beweging moet langzaam en voorzichtig gebeuren: duw de plunjer naar beneden en trek hem langzaam omhoog, zodat de lucht langzaam terugstroomt in de rubberen bel en de toiletontstopper een stevige greep op de spoeling houdt. Als je de eerste keer te ruw bent, eindig je met overal water.
    4. Nadat je alle lucht eruit hebt geduwd, die een beetje in de afvoer zal zijn verdwenen, kun je de bewegingen krachtig beginnen te herhalen, zonder de greep van het hulpmiddel op de bodem van het toilet te verliezen. Deze handeling dient om de lucht op en neer te bewegen, wat vaak voldoende is om de verstopping te verwijderen. Herhaal deze handeling 15 tot 20 keer. Je kunt ook afwisselen tussen zachtere en sterkere bewegingen.

Indien je geen verbetering vaststelt, ook al ga je op deze manier door en door de waterstroom uit de stortbak te controleren, dan zal het nodig zijn een metalen sonde te gebruiken die in de afvoer kan worden gestoken om de verstopping direct te verplaatsen, en indien nodig chemische producten toe te voegen.

Advertisement