Handige tips om je huis winterklaar te maken met diverse seizoensgebonden schoonmaakbeurten

door Natasja

15 November 2021

Handige tips om je huis winterklaar te maken met diverse seizoensgebonden schoonmaakbeurten
Advertisement

Wanneer de winterkou nadert, is het tijd om je voor te bereiden: net zoals je je kleding en dekens aanpast om je te beschermen tegen de geleidelijk dalende temperaturen, zo zijn er een hele reeks kleine klusjes en schoonmaakwerkzaamheden die het huis klaar maken voor de koudste maanden van het jaar, zodat de ongemakken die deze periode met zich mee kan brengen tot een minimum worden beperkt.

Alvorens de verwarmingsinstallaties voor lange uren aan te zetten, is het een goed idee om het hele systeem schoon te maken, er zijn trucs die je helpen onnodig vuil te vermijden, en meer. Hier zijn een paar werkzaamheden die je niet mag uitstellen voordat de winter komt.

Advertisement

Heb je ventilatieroosters in huis? Alvorens de verwarming voor de winter aan te zetten, is het een goed idee om ze één voor één uit elkaar te halen en grondig schoon te maken, omdat al het stof en vuil dat er vanaf het voorjaar in verstopt zit, anders in de kamers kan worden geblazen. Het is het beste om deze reiniging voor en na de winter uit te voeren.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Plafondventilatoren die in de zomer veel zijn gebruikt en vaak nog niet zijn schoongemaakt, moeten ook grondig worden geïnspecteerd: omdat ze stil hebben gestaan, zal zich zeker een stoflaag op de bladen hebben gevormd, die zo snel mogelijk moet worden verwijderd.

pxfuel.com

pxfuel.com

Vloerkleden: sommige mensen gebruiken ze alleen in de winter om hun huis warmer en gezelliger te maken, maar als ze zijn opgeborgen zonder afdoende bekleding en nog meer als ze het hele jaar door worden gebruikt, is de herfst een van de twee perioden van het jaar waarin ze grondig moeten worden gereinigd, met het oog op al die voetstappen die ze in de daaropvolgende maanden te verduren krijgen.

Als je deuren en ramen hebt die wat tocht kunnen binnenlaten, gebruik dan allerlei nuttige methoden om de scherpe randen af te dekken: allerlei tochtstrips, afdichtingen en weringen zijn zeer nuttig om het huis warm te houden.

Ook de hal van het huis kan op de winter worden voorbereid: we zullen meer jassen, sjaals en mutsen gebruiken, dus misschien moeten er wat extra haken of hangers komen - ook afneembare, die aan het eind van de winter worden weggehaald. En ook al wisselen we gewoonlijk niet van schoenen en dragen we sloffen om in huis te lopen, met de komst van het winterseizoen komt het steeds vaker voor dat je thuiskomt met vieze schoenen door regen, modder of sneeuw. Daarom is het beter om een bakje te hebben waarin je ze kunt laten "uitlekken" als je binnenkomt. Er zijn heel veel modellen te koop, maar ook eenvoudige doe-het-zelf projecten, van het recyclen van bakbladen en diverse houders tot ze zelf maken maken met roosters of rivierkiezels.

Wat zijn de klusjes die je altijd doet om je op de winter voor te bereiden?

Advertisement