Hydraulische problemen in huis? Ontdek nuttige tips om het zo goed mogelijk aan te pakken

door Natasja

30 December 2021

Hydraulische problemen in huis? Ontdek nuttige tips om het zo goed mogelijk aan te pakken
Advertisement

Hydraulische problemen in huis zijn altijd vervelend: het is een van die categorieën van kleine klusjes in huis die wat oefening en ervaring vergen, en in elk geval nogal lastig zijn om zelf uit te voeren. Vaak moet je een beroep doen op deskundigen en vakmensen, en niet zelden worden die werkzaamheden goed betaald.

Er zijn echter een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunnen helpen de meest voorkomende ongemakken te voorkomen, en een paar tips om efficiënter om te gaan met problemen die zich in huis kunnen voordoen.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

 • Wasmachineslangen: het systeem moet gemaakt zijn van flexibele metalen slangen, die beter bestand zijn tegen de waterdruk en veel minder risico's opleveren dan eenvoudige rubberen slangen.
 • Weet je niet wie je moet bellen? De plaatsen waar je goede aanbevelingen voor een loodgieter kunt vinden, als je niet online iemand wilt zoeken, zijn ijzerwaren- en onderdelenwinkels: zij kennen meestal de beste en behulpzaamste deskundigen in de buurt.
 • De truc met de baksteen in het toilet: er bestaat een populaire truc waarbij een baksteen in het waterreservoir van het toilet wordt gelegd om het waterverbruik te verminderen. Maar de baksteen brokkelt na verloop van tijd af en puin kan de leidingen verstoppen en meer schade veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat je weet waar alle algemene kranen in huis zich bevinden: er is er altijd een die de watertoevoer van buiten het huis naar het huishoudelijk systeem opent en sluit, en vervolgens zijn er voor elk sanitair en elke gootsteen vaak knoppen die de toevoerleiding afsluiten, zodat reparaties gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd, maar ook om lekken te beperken terwijl men wacht op een interventie.
 • Zorg ervoor dat je filters en pluggen gebruikt voor de afvoeren, zowel in spoelbakken, wastafels als in douches en baden: het is waar dat je ze vaak moet schoonmaken, maar ze kunnen het meeste vuil en residuen tegenhouden die zich vervolgens ophopen in de leidingen en gevaarlijke verstoppingen veroorzaken. Voedsel en haar, bijvoorbeeld, moeten worden tegengehouden voordat ze in de afvoer terechtkomen.
 • Vermijd alle soorten doekjes door het toilet te spoelen: zelfs doekjes die verkocht worden als geschikt om door te spoelen, kunnen soms verstoppingen veroorzaken. Het is altijd beter om alle soorten papier en doekjes in een vuilnisbak weg te gooien.
 • Wanneer je een offerte krijgt voor een reparatie of vervanging, zorg er dan voor dat je altijd een prijsopgave vraagt voor mogelijke opties: zo kan de aankoop van PVC-onderdelen in sommige gevallen minder kosten en efficiënter zijn dan het gebruik van metalen buizen.
 • Gebruik je een voedselrestenvermaler onder de spoelbak? Raadpleeg het instructieboekje: vaak staat daarin hoe je het apparaat gemakkelijk gedeeltelijk kunt demonteren, zodat het kan worden schoongemaakt en onstopt zonder dat je een beroep moet doen op een vakman.
 • Als het winter wordt en je weet dat je de waterleidingen en irrigatiebuizen in de tuin niet meer zult gebruiken, maak ze dan zoveel mogelijk leeg en sluit de watertoevoer af om te voorkomen dat het water erin bevriest en ze bij kouder weer kapotgaan.
 • Gebruik de blootliggende leidingen van het hydraulische systeem niet om voorwerpen aan op te hangen, aangezien dit de leidingen op lange termijn kan beschadigen of breken.
 • Negeer het druppelen van een kraan of het feit dat het water langzamer uit een afvoer lijkt te stromen niet te lang. Dergelijke problemen worden na verloop van tijd alleen maar gecompliceerder, en het is beter ze aan te pakken voordat ze veel groter en duurder worden om te repareren.

Het is altijd beter om manieren te vinden om de schade veroorzaakt door een probleem in het hydraulische systeem te vermijden of te minimaliseren, nietwaar?

Advertisement