Gebruik de radiatoren om het hele huis op een natuurlijke manier lekker te laten ruiken

door Natasja

08 November 2021

Gebruik de radiatoren om het hele huis op een natuurlijke manier lekker te laten ruiken
Advertisement

Er zijn heel veel manieren om je huis lekker te laten ruiken met doe-het-zelf-middeltjes op basis van natuurlijke ingrediënten, maar tijdens het koude seizoen is het nog gemakkelijker om gebruik te maken van de natuurlijke geuren van veel vruchten, kruiden en specerijen.

Je kunt gebruik maken van de warmtebronnen in huis, zoals radiatoren en kachels, om in elke kamer aangename en ontspannende geuren te verspreiden, die lang blijven hangen en niet te intens zijn. Het is eigenlijk alsof je een gerecht in een pan kookt waarbij vervolgens het huis met de geur ervan wordt gevuld, en je kan de meest geschikte combinatie van ingrediënten kiezen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je kunt droge ingrediënten gebruiken of ingrediënten die in water ondergedompeld zijn.

  • Aromatische kruiden: alle kruiden die bij het koken worden gebruikt, zijn goed. Dus rozemarijn, tijm, salie, munt, maar ook citroenmelisse, citroenverbena en vooral lavendel of laurier.
  • Kruiden: kaneel, kardemom, steranijs, gemberpoeder, kruidnagel, koriander zijn slechts enkele van de geuren die je kunt gebruiken.
  • Fruit: schijfjes sinaasappel, citroen, cedercitroen, limoen, gedroogd of laten weken in warm water. Gedroogde appelschijfjes hebben ook een bedwelmende geur. Citrusschillen kunnen ook op radiatoren worden gebruikt.
  • Etherische oliën: elke geur dat goed past bij het geurboeket dat je samenstelt, maar ze kunnen ook op alleen worden gebruikt, dus er is een ruime keuze.
  • Gedroogde bloemblaadjes: de meest aromatische blaadjes zijn rozenblaadjes, maar alle bloemen die in potpourri worden gebruikt, worden gewaardeerd, evenals lavendel of potentilla (cinquefoil).
  • Takjes spar of den.

Hoe worden deze luchtverfrissers gemaakt?

  • Zonder water: laurierbladeren, of ook (verse) citrusschillen of gedehydrateerde/gedroogde schijfjes fruit kunnen in een kleine keramische kom of metalen beker worden gedaan en direct op de radiator worden geplaatst. Ze zullen hun geur afgeven wanneer ze verwarmd worden. Je kunt experimenteren door enkele van de andere genoemde ingrediënten toe te voegen, maar over het algemeen werken die het best in water.
  • Met water: vul een keramische, glazen of metalen pot met een beetje water en giet er een combinatie van fruit, kruiden en specerijen in die je lekker vindt ruiken. Citrusvruchten gaan goed samen met kaneel en steranijs of kruidnagel, maar ook met bijvoorbeeld sparrentakjes. Lavendel gaat goed samen met citroen en citruskruiden. Maar je kan het beste van alles proberen om je favoriete combinatie te vinden. Etherische oliën kunnen alleen worden gebruikt, gewoon door een paar druppels in het water te gieten dat je verwarmt op radiatoren en kachels, of om de geur van andere mengsels te versterken.

Welke geurencombinaties zou jij willen proberen?

Advertisement