Wil je af van de muffe geur uit kasten en lades? Ontdek hoe met deze middelen

door Natasja

08 November 2021

Wil je af van de muffe geur uit kasten en lades? Ontdek hoe met deze middelen
Advertisement

Een kledingkast openen en een onaangename muffe, bedompte geur ruiken is niet alleen op dat moment vervelend: alle kleren en linnengoed die in de betreffende kledingkasten of lades zijn opgeborgen, krijgen dezelfde geur, ook als ze in perfecte staat waren opgeborgen. Om te voorkomen dat je kleren draagt of slaapt tussen lakens en dekens die die onaangename geur afgeven, moeten de meubels die dat het probleem hebben, onder handen worden genomen.

Er zijn een aantal trucs en middelen die in dit opzicht nuttig kunnen zijn, ontdek ze door verder te lezen.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

1. Zorg er altijd voor dat kleren, beddengoed en handdoeken perfect droog zijn voordat je ze in de kast opbergt. Soms kan zelfs het kleinste restje vocht al schadelijk zijn. Het kan gebeuren dat de kleren, ook als ze net uit de droger zijn gehaald, nog helemaal niet droog zijn. Wacht dus met ze te vouwen en hang ze zo nodig wat langer op.
2. Maak schappen en laden zo vaak mogelijk schoon: stof en ander vuil dat in kasten terechtkomt, kunnen een oorzaak worden van onaangename geurtjes nadat die ruimtes lange tijd gesloten zijn geweest zonder te worden schoongemaakt. Daarom volstaat het de binnenoppervlakken schoon te vegen met doekjes die een beetje bevochtigd zijn met geschikte producten (met inbegrip van de hieronder vermelde doe-het-zelf-producten), ze vervolgens af te drogen met nieuwe, schone doekjes en ze zo vaak als nodig (idealiter één keer per maand!) te luchten om eventueel restvocht te verwijderen.
3. Zorg voor een goede luchtcirculatie in de kasten: vermijd dat elke plank vol ligt met kleren en dat er te veel kleerhangers vol kleren naast elkaar hangen. Gebruik zo nodig metalen (gaas)planken in plaats van houten, zodat er meer lucht kan circuleren.
4. Meubels ventileren: kasten en lades die het meest worden gebruikt en het vaakst worden geopend, hebben dit probleem niet, maar kastdeuren die altijd gesloten zijn, de bovenste waar zelden gebruikte kleren worden opgeborgen, moeten ten minste elke maand een paar uur open worden gehouden.
5. Als de muur onderhevig is aan vochtproblemen, van het soort dat niet door een eenvoudige technische ingreep kan worden opgelost, houd de kledingkast dan een beetje van de muur en gebruik beugels om hem aan de muur te verankeren, zodat hij stevig op zijn plaats blijft staan.
6. Vermijd ook het gebruik van te veel plastic hoezen (zoals die in de wasserij), die helemaal niet ademend zijn.
7. Gebruik silicagel: al die zakjes van gekochte tassen, schoenen en dergelijke kunnen in kasten en lades die vatbaarder zijn voor vochtproblemen worden geplaatst.
8. Een zelfgemaakt alternatief zijn bakjes grof zout, of baking soda, of rijst: die kun je in zakjes doen, samen met specerijen, kruiden of gedroogde bloemen, of ook een paar druppels etherische olie van keuze. Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd en vervangen.

Om de binnenkant van kasten en laden schoon te maken kun je water en Marseillezeep gebruiken, waaraan je ook baking soda kunt toevoegen. Maar als je schimmel moet bestrijden, kun je ook waterstofperoxide gebruiken of een oplossing van water en azijn in gelijke delen. Laat deze producten een paar minuten inwerken en verwijder vervolgens alles met een schone doek. Als de situatie ernstiger is, kun je onverdunde azijn gebruiken, maar zorg er altijd voor dat je het daarna goed afdroogt. Bovendien moet je de kast altijd een paar uur open laten staan alvorens er weer kleding of linnengoed in op te bergen. Succes!

Advertisement