Wanneer moet je pantoffels of een kussen vervangen? Ontdek de vervaldata van veel alledaagse voorwerpen

door Natasja

15 November 2021

Wanneer moet je pantoffels of een kussen vervangen? Ontdek de vervaldata van veel alledaagse voorwerpen
Advertisement

Elke dag gebruiken we een aantal alledaagse voorwerpen die maanden en jaren onafgebroken worden gebruikt, zonder dat je je afvraagt of het misschien tijd is om ze te vervangen. Je koopt meestal iets nieuws als het product dat je hebt, kapot is of niet meer werkt, maar niet alles wat je dagelijks gebruikt, is zo "eeuwig" als je denkt, ook niet als je er goed voor hebt gezorgd.

Contactdozen, pantoffels die in huis worden gedragen, kussens en nog veel meer: er zijn veel voorwerpen die we eigenlijk vaker zouden moeten vervangen dan de meeste andere. Hieronder vind je de geschatte vervaldata van enkele van deze producten.


Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

  • De pantoffels waarmee je in huis rondloopt: dit is een heterogene categorie, en de levensduur van elk paar varieert sterk, afhankelijk van het gebruik dat je ervan maakt en van de materialen waarvan ze zijn gemaakt. In het algemeen moeten ze na vijf tot acht jaar worden vervangen door een nieuw paar, ook al zijn ze nog in goede staat. Je kunt de levensduur ervan verlengen door ze goed te onderhouden en, indien ze uitneembare voeringen of inlegzolen hebben, deze regelmatig te wassen en te vervangen.
  • Beha: sommige mensen dragen een beha, of een paar, de hele tijd, zonder af te wisselen tussen verschillende modellen. In dat geval moeten ze naar schatting om de 6 maanden worden vervangen (we hebben het dan over 180 keer dat ze worden gedragen). Als er echter een goede rotatie is tussen verschillende beha's, zal elke beha verhoudingsgewijs langer meegaan. Het is meestal het gebruik zelf dat ze na verloop van tijd onbruikbaar maakt: hoe handgewassen of voorzichtig gewassen ook, en hoezeer je ook vermijdt ze in de droogtrommel te drogen, dragen betekent dat ze zoveel slijtage ondergaan dat ze hun functie niet meer vervullen zoals het hoort. Wanneer ze tekenen van falen beginnen te vertonen, is het beter om een nieuwe te gaan gebruiken.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Contactdozen: er is geen echte vervaldatum, maar het is waar dat contactdozen na drie tot vijf jaar dienst defect beginnen te raken. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen storingen gemakkelijker optreden, wat in extreme gevallen (een vonk op het verkeerde moment) zelfs tot ernstige schade kan leiden. Indien de contactdoos een stroomstoot heeft ondergaan, bijvoorbeeld door blikseminslag, is het mogelijk dat bij het eerste gebruik, wanneer een stekker in de contactdoos wordt gestoken, kortsluiting ontstaat in het apparaat dat erop is aangesloten.
  • Kussens: de kussens waarop je elke nacht je hoofd legt, zijn een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën. Zelfs indien je ze periodiek op de voor elk materiaal geëigende wijze wast, moeten ze naar schatting ten hoogste om de 2 jaar door nieuwe worden vervangen.
  • Houten pollepels: het wordt steeds duidelijker dat bij de bereiding van voedsel de voorkeur moet worden gegeven aan metalen of hoogstens siliconen keukengerei, aangezien hout de meeste stoffen absorbeert waarmee het in aanraking komt en het niet goed met water en zeep kan worden afgewassen. Probeer ze eens in kokend water met azijn te leggen: in de meeste gevallen laten ze veel vuil los, wat echt indrukwekkend is. Ze moeten daarom vaak worden vervangen en eventueel gewassen worden in kokend water en azijn.
Pixabay

Pixabay

  • Parfums: op elk flesje staat hoe lang het na opening moet worden gebruikt, maar ook als je het niet meteen openmaakt, gaat een parfumflesje over het algemeen niet langer dan drie jaar mee.
  • Handdoeken: hoe zorgvuldig ze ook worden gereinigd en ontsmet, het is niet aanbevolen een handdoek langer dan 3 jaar te bewaren.
  • Haarborstels: deze moeten elke keer van alle haren worden ontdaan, en vervolgens om de 1 à 2 weken grondiger worden gereinigd. Toch raden we aan ze elke 6 maanden te vervangen!

Kende je deze vervaldata van voorwerpen al?

Advertisement