Last van een stinkende afvoer in de keuken? Probeer een paar simpele trucs om er van af te komen

door Natasja

12 November 2021

Last van een stinkende afvoer in de keuken? Probeer een paar simpele trucs om er van af te komen
Advertisement

Een onaangename geur uit keukenleidingen duidt meestal op een verstopping, maar in mildere gevallen kan het met een een aantal doe-het-zelf methoden worden opgelost. Als de onaangename geur alleen te wijten is aan de ophoping van etensresten en ander vuil dat zich kan ophopen langs de leidingen in de buurt van de afvoer, dan zijn er een aantal methoden die je kunt proberen om er vanaf te komen.

Voordat je de leidingen onder de gootsteen demonteert of een loodgieter belt, kun je dus enkele pogingen ondernemen, en als deze mislukken, moet je een beroep doen op een vakman. Ontdek wat je kunt doen tegen onaangename geuren uit de keukenafvoer.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Kokend water: dit is de eerste "verdedigingslinie", die volstaat om aan de leidingen vastzittend vuil op te lossen wanneer dit geen significante belemmering vormt. Kook gewoon wat water en giet het dan langzaam en gestaag door de afvoer. Je kunt ook afwasmiddel toevoegen: sluit de afvoer met de afvoerdop, giet kokend water en zeep in de bak, verwijder dan de dop en laat het weglopen.
  • Voeg baking soda toe: voordat je kokend water (zonder zeep) erin giet, kun je een beetje baking soda in de afvoer laten vallen. Laat het minstens een uur inwerken alvorens het water weer te openen. Je kunt ook citroenzuur op een soortgelijke manier gebruiken. Je kunt ook eenmaal per week een pan heet water met baking soda en een paar druppels van een etherische olie naar keuze (bij voorkeur munt of eucalyptus) bereiden en deze vóór het slapengaan in de gootsteen gieten, zodat deze een aantal uur werkt voordat de gootsteen weer wordt gebruikt.
  • Witte azijn: azijn in de afvoer gieten kan helpen, misschien 's avonds voor het slapen gaan om het te laten inwerken. Je kunt ook een glas of twee toevoegen aan kokend water in een pan en het geheel overgieten. Of je kunt een paar kopjes azijn direct verhitten en het nog hete azijn in de afvoer gieten. De azijn kan worden voorafgegaan door een glas grof zout in de afvoer (fijn zout is ook goed).

Als deze methoden niet het gewenste effect hebben, moet je de oorzaak van de stank met de hulp van een vakman onderzoeken.

Advertisement