Echeveria: leer meer over deze vetplanten die op rozen lijken en zeer gemakkelijk te kweken zijn

door Natasja

10 November 2021

Echeveria: leer meer over deze vetplanten die op rozen lijken en zeer gemakkelijk te kweken zijn
Advertisement

Vetplanten, of beter gezegd succulenten, zijn belangrijk in de binnenhuisinrichting: steeds vaker zien we ze als een integraal onderdeel van decoraties, composities en ook doe-het-zelf knutselwerkjes waarmee elke ruimte kan worden verfraaid. Tot de meest gebruikte soorten in deze enorme plantenfamilie behoren de echeveria, een vetplant met tientallen verschillende plantensoorten, waarvan de meeste een vorm hebben die op een roos lijkt.

Met hun vlezige bladeren, compacte groeiwijze en gemakkelijke teelt zijn ze favoriet bij wie geen tijd heeft om te tuinieren maar toch een beetje groen in huis wil hebben. Kom meer te weten over deze ongelooflijke planten.


Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

De Echeveria behoort tot de Crassulaceae-familie en is vooral inheems in Midden-Amerika. Hun vlezige bladeren, die meer of minder spits zijn naargelang van de soort en het groeistadium, kunnen ook zeer uiteenlopende kleuren hebben, gaande van jadegroen tot grijs tot paars of violet. Onder de juiste omstandigheden, vanaf de lente en tijdens de zomer, produceren ze prachtige rode klokvormige bloemen met gele randen.

Er zijn vele soorten te verkrijgen, met teeltvereisten die sterk kunnen verschillen, maar als algemene regel moet voor dit soort plant met een aantal factoren rekening worden gehouden:

  • Potgrond: deze moet zeer licht en waterdoorlatend zijn. Gebruik daarom die voor cactussen, en voeg zand toe in een hoeveelheid gelijk aan de helft van de grond.
  • Klimaat: in de zomer ligt de ideale temperatuur tussen 15 en 21 graden, terwijl het in de winter nooit onder 7 graden mag komen, daarom worden ze het best gekweekt in potten en plantenbakken die tijdens het koude seizoen naar binnen kunnen worden verplaatst. Ze houden van lucht maar ook van een lichte standplaats, dus zijn ze ideaal op vensterbanken, waar de ramen in de zomer open moeten worden gehouden.
  • Water geven: altijd alleen de grond besproeien, zodat er geen water tussen de bladeren blijft staan. Water geven moet gebeuren wanneer de grond droog is, ook op enkele centimeters van het oppervlak. De grond moet goed nat worden gemaakt, al het water moet goed weglopen voordat de pot weer in de houder of schotel wordt gezet.
  • Verpotten: eenmaal per jaar, meestal in het voorjaar, moet je controleren of de plant met zijn wortels niet alle beschikbare ruimte in beslag heeft genomen. Als dit het geval is, moet hij worden overgebracht naar een grotere pot (een of twee maten groter), opnieuw met geschikte potgrond.
  • Geschikte potten zijn die van terracotta, waarbij de potaarde niet te nat wordt, maar deze planten kunnen ook in veel verschillende potten groeien, ook in gerecycleerde voorwerpen. Het belangrijkste is dat je, welke houder je ook kiest, zorgt voor een goede waterafvoer: dit zijn planten die absoluut geen waterstagnatie verdragen.
  • Bemesting: uitsluitend in het voorjaar en de zomer, volgens de aanwijzingen van de producten voor vetplanten, en het is altijd beter de doses te verlagen dan op de verpakking is aangegeven.Advertisement

Heb je al eens echeveria planten binnenshuis gekweekt?

Advertisement