Een handige omslagdoek met zakken voor de koudere avonden: haak er een op maat

door Natasja

07 November 2021

Een handige omslagdoek met zakken voor de koudere avonden: haak er een op maat
Advertisement

Wanneer de temperatuur daalt en je wat langer buiten wil blijven, of wanneer je het koud in huis hebt en het gevoel hebt dat je je een beetje moeten bedekken om van een aangename warmte te genieten, is een omslagdoek vaak de oplossing. Ze zijn minder veeleisend dan een vest en je kunt ze gewoon dragen door ze over andere kleding te leggen; indien nodig kunnen ze ook een grote sjaal worden om rond je hals te wikkelen. En wat vind je ervan als ze zelfs zakken hebben?

Hieronder vind je een paar patronen om inspiratie op te doen voor omslagdoeken met handige zakken om te haken.

Advertisement
Tutorial via crochetdreamz.com

Tutorial via crochetdreamz.com

Deze omslagdoek is tamelijk licht en zacht gebreid, en de gebruikte steken zijn alleen vaste en stokje haaksteken, soms genomen op de lus aan de voorkant om de naden in reliëf te creëren die door het hele werkje lopen. Het resulterende weefsel is aan beide zijden zeer mooi, zodat de omslagdoek in feite double faced is. Om het eindresultaat te personaliseren, kun je naast het gekozen type garen ook verschillende soorten knopen gebruiken om de zakken te sluiten!

 

 

Advertisement
Een handige omslagdoek met zakken voor de koudere avonden: haak er een op maat - 2

Een meer traditioneel ontwerp met een iets meer ingewikkelde afwerking, geschikt voor degenen die al enige ervaring met haken hebben. De omslagdoek is volumineuzer en breder dan de vorige, iets minder geschikt om als sjaal te gebruiken.

Tutorial via hookedonhomemadehappiness.com

Tutorial via hookedonhomemadehappiness.com

Je begint met een vaste haaksteek (of rekbare kettingsteek) en dan werk je omhoog naar een vaste of stokje steek. Dit laatste wordt soms in de voorste lus of in de achterste lus gewerkt, en er zijn ook steken die met drie haaksteken samen moeten worden gewerkt, zodat het opengewerkte effect ontstaat dat je op de foto ziet. Het weefsel is niet te dik, waardoor de omslagdoek gemakkelijk als een sjaal om de hals kan worden gewikkeld.

 

 

Tutorial via stitching-together.com

Tutorial via stitching-together.com

Deze dunne maar warme omslagdoek heeft een verfijnde geometrische afwerking: tussen de geribde zijbanden die de lange zijden omlijsten en die met franjes aan de korte uiteinden, zijn er in feite 5 grote vierkanten, de drie centrale die door een opengewerkte "X" worden doorkruist en de kleinere aan de uiteinden, waar de zakken zich bevinden. Het is gedaan met eenvoudige steken: vaste, stokje, halve vaste en notensteek.

Heb je wel eens zulke omslagdoeken gehaakt?

Advertisement