Verlicht de kerst met heel veel doe-het-zelfkaarshouders om je huis voor de feestdagen te decoreren

door Natasja

06 November 2021

Verlicht de kerst met heel veel doe-het-zelfkaarshouders om je huis voor de feestdagen te decoreren
Advertisement

Hoewel men gedurende de rest van het jaar niet altijd kaarsen gebruikt om hun huis te versieren, of ze reserveren voor speciale gelegenheden, worden ze, wanneer de kerstfeestdagen aanbreken, de onvermijdelijke decoratie voor elke lunch of elk diner, en worden ze vaak ook aangestoken tijdens de normale dagen van deze feestperiode.

En hoewel het symbool van een eenvoudig brandende kaars meestal voldoende is, hebben we in de kersttijd meestal zin om kandelaars met een beetje extra zorg te versieren. Het maken van dit soort decoraties is een van de populairste feestelijke werkjes, die vaak ook een leuk cadeau-idee opleveren. Bekijk hieronder enkele ideeën.

Advertisement

Eenvoudige, hoge, gladde glazen vazen, of ook grotere glazen, als ze maar zo'n essentiële vorm hebben: ze zijn perfect voor kleine kaarsen en waxinelichtjes, en je hebt alleen wat touw en een paar kralen nodig om ze te versieren. Ze zullen ook geschikt zijn als kandelaars voor de winter, na de feestdagen.

Advertisement

Nog een idee voor de hele winter: gebruik vinyllijm en glitter om het effect van ijs op de rand te creëren, met zout of ook wit zand op de bodem. Voor de feestdagen kun je er ook hulstblaadjes, kaneelstokjes, gedroogde sinaasappelschijfjes of wat rode bessen aan toevoegen.

Pixabay

Pixabay

Kralen, witte strikken en een sleutel: deze glazen pot die aan de binnenkant beschilderd is, is een elegante kaarsenhouder, en met kerst zou je ook rode of groene linten kunnen gebruiken, of in plaats van een sleutel een steranijszaadje kunnen ophangen!

pxhere.com

pxhere.com

Walnoten en gedroogde sinaasappelschijfjes versieren het schoteltje rond de pot. Een rode kaars, wit decoratiekorrels op de bodem en een mooie strik aan de rand: er is maar heel weinig nodig om zo'n kaarsenhouder te maken.

Een zeer geurig idee, met de kaarsen geplaatst in sinaasappelschillen versierd met kruidnagels.

Advertisement

He je shabby chic houten kandelaars? Versier ze voor de feestdagen met groene takken en rode bessen, ook namaak: het is een ideale combinatie, eenvoudig en met een rustieke charme.

Een ander natuurlijk en heel eenvoudig idee, dat stijlvol decoreert zonder te overdrijven: een houten schijf gemaakt van enkele gekapte boomstammen of takken wordt de basis voor de kaarsen, vervolgens omlijst door groene takken van enkele dennenbomen als een krans.

Advertisement

Met een stam met een kleinere diameter kun je ook het dikkere stuk afsnijden en zal het een betoverende decoratie worden, misschien met toevoeging van decoratieve figuurtjes, als om een sprookjestafereel na te maken.

Een in de lengte doormidden gezaagde boomstam, met uitsparingen om de kaarsen erin te plaatsen.

Advertisement

En hetzelfde idee werkt met rode kaarsen, vooral als je vervolgens mos gebruikt om het kale hout een beetje te kleuren.

Ook als je maar één tak kunt vinden, kun je met een gatenzaag inkepingen maken voor dikkere, kortere kaarsen of ook waxinelichtjes. Nog beter is het als je het mosbed kunt namaken met dennenappels en bessen of seizoensfruit in plaats van bloemblaadjes en bloemetjes.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als je weet hoe je hout moet bewerken, is het een geweldig idee om dergelijke kaarsenhouders te maken, en ze zouden ook leuke kleine cadeautjes zijn.

Heb je al zin om je huis met kaarsen te decoreren?

Advertisement