Hou de kasten en lades opgeruimd met eenvoudige maar superpraktische tips

door Natasja

05 November 2021

Hou de kasten en lades opgeruimd met eenvoudige maar superpraktische tips
Advertisement

Regelmatig het huis opruimen is een taak waar je eigenlijk nooit onderuit komt, maar het kost wel veel tijd. Daarom is het nuttig enkele trucjes te kennen om alles netjes te houden, zodat je je niet te erg of te vaak hoeft in te spannen om kasten en laden leeg te maken en alles op een rationele manier te herschikken.

Het is een kwestie van een paar gewoonten aanleren en een paar eenvoudige methodes toepassen die je helpen om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken en ook begrijpen hoe je ruimte kunt vrijmaken door wat je echt nooit gebruiken, weg te doen.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Kleding sorteren volgens gebruik: het ligt voor de hand, maar als je het vergeet, wordt het al snel een rommelige boel. Als je al weet dat de meest gebruikte kleren altijd bij de hand zijn, hoef je niet meer in lades en kasten te rommelen en alle planken overhoop te halen. Dus ook als je schoon wasgoed opruimt, moet je altijd wat extra tijd uittrekken om alles op zijn plaats te leggen.
  • Om te weten te komen welke kleren je eigenlijk nooit meer gebruikt, hang ze allemaal met de kleerhanger ondersteboven, en wanneer je kleding na gebruik en het wassen weglegt, worden ze automatisch geselecteerd. Kijk om de paar maanden (misschien twee keer per jaar) welke kleerhangers ondersteboven blijven hangen en overweeg of het echt de moeite waard is om kleren te bewaren die je bijna nooit gebruikt. Een kleine esthetische tip: probeer altijd dezelfde kleerhangers te gebruiken, zodat het visuele effect veel aangenamer is.
  • Zijn er kleren die twee maten te klein of te groot zijn? Tenzij het kostbare aandenkens zijn, kun je overwegen ze te verkopen of weg te geven. Zo niet, dan kun je ze het beste uit de weg ruimen en zorgvuldig opbergen in een afgelegen deel van de kast om plaats te maken voor kleding dat werkelijk elke dag wordt gedragen.
  • Gebruik vacuümzakken bij de seizoenswissel: het is een saai klusje, maar het bespaart veel ruimte, vooral bij het opruimen van de warmste en omvangrijkste kleren.
Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Maak gebruik van dozen: of ze nu in lades of op planken staan, dozen zijn enorm handig om spullen netjes te houden. Niet alleen voor ondergoed of kleinere artikelen en accessoires, maar ook voor t-shirts, eventueel sportkleding, zwemkleding en al die dingen die per categorie gescheiden kunnen worden gehouden van de andere.
  • Kleuren: op elke plank, in elke lade of aan de kastroede kun je alles verder indelen naar kleur. Door wit en zwart, of ten minste de neutrale kleuren van de andere te scheiden, vind je gelijk wat je nodig hebt.
  • Verminder visuele rommel: als je open kasten gebruikt (en dit geldt eigenlijk ook voor boekenkasten en planken in huis), moet je altijd vermijden dat elk zichtbaar vak vol staat met rommel, en in plaats daarvan hier en daar wat vrije ruimte laten. Een richtverhouding is 60% boeken, 30% prullaria en decoraties en de resterende 10% vrije ruimte. Hetzelfde geldt voor rekken vol accessoires of kleding. Om ruimte vrij te maken, kun je de handige legplankverdelers gebruiken, die kleine verticale wanden creëren om stapels kleding of accessoires gescheiden te houden.
Advertisement