Ontdek hoe je matglas op deuren en ramen kunt verzorgen en het beste kunt schoonmaken met deze trucs

door Natasja

06 November 2021

Ontdek hoe je matglas op deuren en ramen kunt verzorgen en het beste kunt schoonmaken met deze trucs
Advertisement

Soms zijn badkamerramen of sommige deuren in huis van matglas: dit is glas dat zo is bewerkt dat het ondoorzichtig is, zodat het het licht doorlaat zonder dat je precies kan zien wat zich aan de andere kant van het raam bevindt. Ze zijn perfect om privacy te verzekeren en worden soms ook verkozen boven gewoon glas omdat ze versierd zijn met veel verschillende motieven die het materiaal zelf mooier maken.

In sommige gevallen lijkt de satijnen afwerking vuil en kalkvlekken beter te camoufleren, maar wanneer het moment komt dat je ze dient te verwijderen, moet ervoor worden gezorgd dat het effect waarmee het glas is versierd, niet wordt aangetast. Zachte doe-het-zelfproducten kunnen ook worden gebruikt om het glas schoon te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je kunt geen te agressieve chemische producten gebruiken, die de satijnen afwerking zouden kunnen aantasten, dus probeer het volgende:

  •  witte azijn (wijn of alcohol): verdun het in gelijke delen in water en wrijf het vervolgens met een spons of een zachte microvezeldoek op het te reinigen oppervlak.
  • als de vlekken wat resistenter zijn, bijvoorbeeld aan de buitenkant van een raam, kun je in plaats daarvan water met baking soda gebruiken (een paar eetlepels in een sprayflacon), ook hier met een microvezeldoek. Baking soda heeft een licht schurend effect, dus het moet alleen worden gebruikt op de plekken waar vlekken of kringen zitten.
  • een andere manier om baking soda opgelost in water te gebruiken, is een paar druppels afwasmiddel aan het mengsel toe te voegen, en krantenpapier of keukenpapier te gebruiken om het glas schoon te maken in plaats van een microvezeldoek.
  • als er vettige vuilresten zijn (ook zeepspatten bijvoorbeeld), kan naast de azijnoplossing gedenatureerde alcohol worden gebruikt, ook weer met behulp van een zachte spons of microvezeldoek.
  • voor een regelmatige reiniging, als je geen glasreinigingsproducten hebt, kun je echter een eetlepel Marseillezeep oplossen in 750 ml warm water en er een sprayflacon mee vullen, eventueel met een beetje alcohol.

Wanneer de satijnen afwerking aan de buitenkant zit en je wilt voorkomen dat waterdruppels te veel kalkresten achterlaten, kun je ook overwegen het glas te beschermen met sprays die een waterdichte laag creëren. Succes!

Advertisement