Doe-het-zelf spray tegen kalkaanslag: bereid het met citroenzuur en maak kranen en andere voorwerpen weer als nieuw

door Natasja

09 November 2021

Doe-het-zelf spray tegen kalkaanslag: bereid het met citroenzuur en maak kranen en andere voorwerpen weer als nieuw
Advertisement

Wanneer je geen anti-kalkproducten meer hebt voor sanitair, wastafels of kranen in het algemeen, is witte azijn, in welke vorm dan ook, de eerste huishoudelijke hulpstof die je als vervanger in gedachten hebt. De zuurgraad van deze stof werkt op natuurlijke wijze tegen kalkaanslag en is daarom in vele gevallen nuttig.

Maar er is ook een andere stof die als groen alternatief kan worden gebruikt, namelijk citroenzuur. Opgelost in water kan ook dit worden gebruikt om kalkaanslag op te lossen en zo de vlekken te verwijderen die zich voortdurend vormen op alle oppervlakken die in huis met water in aanraking komen, vooral wanneer het water tamelijk hard is. Lees verder om uit te vinden hoe je je eigen citroenzuur kalkverwijderaar kunt maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt om je kalkverwijderaar klaar te maken is:

  • Een sprayflacon
  • 250 ml warm water (bij voorkeur gedestilleerd, of ook gedemineraliseerd)
  • 200 g citroenzuur
  • 2 eetlepels fijn zout (of baking soda)
  • Sap van een citroen (facultatief)

De bereiding van de kalkverwijderaar is heel eenvoudig:

    1. Verwarm het water (kook het of gebruik de magnetron) en los het citroenzuur erin op
    2. Giet de oplossing in de sprayflacon met behulp van een trechter indien nodig
    3. Voeg het zout of baking soda toe en meng goed
    4. Giet het citroensap erbij
    5. Sluiten en goed schudden voor elk gebruik

Je kunt het product gebruiken door het rechtstreeks op de door de kalkvlekken aangetaste oppervlakken te spuiten en ze vervolgens af te nemen met een microvezeldoek om alles te verwijderen en te laten glanzen. Als de vlekken hardnekkig zijn, breng dan meer product aan en laat het 15 minuten intrekken alvorens het af te spoelen en grondig te drogen.

Omdat het werkt tegen kalkaanslag, is het ook nuttig voor het reinigen van watervlekken die achterblijven op de douchecabine of op glas en spiegels. Het is ook nuttig als oppervlakteontvetter, vooral in de badkamer en de keuken. Je kunt het gebruiken op aanrechten, snijplanken en ook aan de binnenkant van de oven of magnetron, waar het 10-20 minuten moet inwerken voordat het hardnekkige aanslag zachter kan maken.

Succes!

Advertisement