Appelschillen om het huis lekker te laten ruiken: ontdek hoe je deze restjes kunt gebruiken om een aangename geur te verspreiden

door Natasja

06 November 2021

Appelschillen om het huis lekker te laten ruiken: ontdek hoe je deze restjes kunt gebruiken om een aangename geur te verspreiden
Advertisement

De appel is een van de populairste vruchten ter wereld: hij is gezond en lekker en vergezelt ons het hele jaar door als gezond tussendoortje of als ingrediënt in een groot aantal zoete (of hartige!) bereidingen. Wie de appel niet graag met schil eet, gooit ze vaak weg, en niet veel mensen koken de schil in de oven om schuldvrije snacks te maken.

Maar schillen kunnen ook worden gebruikt om het huis lekker te laten ruiken op een aantal echt eenvoudige en goedkope manieren die de moeite waard zijn om te benutten telkens als je op het punt staan ze in de vuilnisbak te gooien. Lees verder om te zien hoe ze kunt gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

De eenvoudigste methode is de vers gesneden schillen in een pan met kokend water te doen, of ze op een radiator of kachel te leggen, alleen of in een bak met water. Als je wilt dat de geur in huis niet alleen de zoetheid van deze vrucht heeft, maar ook een kruidige noot, dan kun je een kaneelstokje, kardemomzaadjes, steranijs of kruidnagels aan het water toevoegen. Of misschien een beetje citroensap!

Anders kun je - en ze gaan veel langer mee - uitgedroogde en gedroogde schillen gebruiken. Om dit te bereiken kun je ze uitgespreid op een bakplaat minstens een paar dagen in de zon leggen, tot ze al hun vocht hebben verloren, of kun je het proces versnellen met een exsiccator of oven. In het laatste geval moet de oven op 70° worden gezet en wanneer hij op temperatuur is, moeten de schillen gedurende ten minste drie uur worden gekookt. Ze moeten goed uitgedroogd zijn, maar niet te bruin. Als ze klaar zijn kun je ze gebruiken:

  •  in een potpourri: je kunt ook de gedroogde klokhuizen toevoegen (die duren langer) en ze in stukjes snijden, ook de schillen snijden en ze mengen met specerijen (kaneel, steranijs, kardemom), maar ook gedroogde citrusschillen (je zou ze samen kunnen koken). Om dit te accentueren, kun je ook een paar druppels essentiële olie toevoegen die bij deze geuren past.
  • om meubels en laden te ontgeuren: waarom gebruik je in plaats van lavendel niet deze zoetere, meer omhullende geur? Snij de schillen in stukken en doe ze in katoenen, linnen of gaaszakken, ook met dezelfde kruiden als hierboven.

Heb je ook zin om je huis te vullen met de geur van appels?

Advertisement