Laat de vloeren weer als nieuw glanzen met deze doe-het-zelf producten

door Natasja

03 November 2021

Laat de vloeren weer als nieuw glanzen met deze doe-het-zelf producten
Advertisement

Hoe netjes een kamer er ook uitziet, als de vloer vuil is, zal de kamer er nooit echt schoon uitzien. En soms, ook als je de vloer schoonmaakt, krijg je niet het resultaat dat je verwacht. Om een echt vlekkeloos en glanzend oppervlak te krijgen, zoals wanneer de vloer nieuw is en het licht als een spiegel weerkaatst, moet je niet alleen consequent zijn bij het schoonmaken, maar ook de juiste producten gebruiken, en in de juiste hoeveelheden, voor elk type materiaal.

Er zijn specifieke schoonmaakmiddelen voor elk oppervlak, maar je kunt ook doe-het-zelf middelen maken met eenvoudig verkrijgbare ingrediënten als alternatief of wanneer het juiste schoonmaakmiddel op is. Lees verder om meer te weten te komen.


Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

De voorwaarde voor een geslaagde schoonmaakbeurt is het verwijderen van alle oppervlaktevuil: vegen helpt maar tot op zekere hoogte, en het is de stofzuiger die het werk het best doet. Als je echter geen stofzuiger kunt gebruiken, kun je na zorgvuldig vegen de stof met een stofvangdoek afnemen. Daarna kun je overgaan tot het wassen.

Marmer en graniet

Marmer en graniet zijn kostbare materialen waarop je niet te agressieve schoonmaakmiddelen mag gebruiken (geen bleekmiddel, azijn of citroenzuur, tenzij het vuil zeer moeilijk te verwijderen is). Als je geen specifieke schoonmaakmiddelen hebt, kun je een eetlepel Marseillezeep gebruiken (of een flinke eetlepel ecologisch afwasmiddel) opgelost in 3 liter heet water, en vervolgens 2 of 3 eetlepels baking soda en een glas gedenatureerde alcohol.

Keramiek en gres porcellanato

Het te gebruiken mengsel is hetzelfde als voor marmer, met als enige uitzondering dat je in plaats van baking soda ook 4 eetlepels witte azijn (of gedistilleerde azijn) kunt gebruiken.

Terracotta

Vul de emmer met kokend water en giet er een glas witte azijn in, of 4 eetlepels citroenzuur. Voeg een theelepel milieuvriendelijk afwasmiddel toe en roer goed. Gebruik microvezeldoeken en houd droge doeken gereed om onmiddellijk te drogen.

Hout of bamboe

Deze vloeren mogen niet te vaak met water worden gewassen om vroegtijdige beschadiging te voorkomen. Maar als stofzuigen niet voldoende is, kun je een emmer met warm water vullen en er een paar druppels Marseille- of Castillezeep in doen. Gebruik altijd dweilen en zachte microvezeldoeken, vermijd dweilen met borstels of bezems, en probeer bij twijfel het product eerst uit op een onopvallend deel van de vloer en wacht een paar uur om te zien of het uiterlijk verandert.

Succes!Advertisement