Zeep tegen wolluizen: ontdek welke werkt en hoe je het moet gebruiken

door Natasja

07 November 2021

Zeep tegen wolluizen: ontdek welke werkt en hoe je het moet gebruiken
Advertisement

Een van de bedreigingen die moeten worden geëlimineerd zodra ze op planten verschijnen, zijn wolluizen. Dit is de naam die wordt gegeven aan een breed scala van fytofage insectensoorten, d.w.z. parasieten die zich voeden met plantensap, waardoor bladeren, bloemen en, in het ergste geval, ook de wortels afsterven, met de dood van de plant tot gevolg.

Dit wordt opgemerkt door de aanwezigheid van witte meelachtige vlekken of de zogenaamde honingdauw, de kleverige, suikerachtige substantie die ook veel mieren aantrekt. Soms wijst ook de aanwezigheid van de mieren zelf op de plant op de totstandkoming van een symbiotisch systeem, waarbij ze de wolluizenlarven beschermen voordat deze hun beschermende schild ontwikkelen.

Met het juiste soort zeepspiritus kunnen ze worden uitgeroeid zonder gebruik te maken van schadelijke pesticiden, zoals dat ook in de biologische landbouw gebeurt. Maar wat is de juiste zeep?

Advertisement
Scot Nelson/Flickr, world.openbeautyfacts.org

Scot Nelson/Flickr, world.openbeautyfacts.org

De stoffen die met recht zepen kunnen worden genoemd en die als insecticide kunnen worden gebruikt (maar die vaak nog een aantal andere toepassingen in de landbouw hebben) zijn zachte kaliumzeep en zuivere Marseillezeep (niet het soort dat als reinigingsmiddel wordt gebruikt).

Zachte kaliumzeep wordt vaak "oma's gele zeep" genoemd: het is zacht en enigszins kleverig, geel van kleur en bestaat uit slechts drie ingrediënten, namelijk water, een plantaardige olie (vaak kokos) en kaliumhydroxide.

Pure Marseillezeep daarentegen bestaat alleen uit water, plantaardige olie (het oorspronkelijke recept gebruikt olijfolie, maar andere kunnen ook worden gebruikt) en bijtende soda.

Een ander soort zeep dat soms wordt gebruikt om bladluizen op dezelfde manier te behandelen als de andere is Castillezeep, die een vergelijkbare samenstelling heeft als de kaliumzeep, met dit verschil dat hiervoor een mengsel van verschillende plantaardige oliën wordt gebruikt.

Hoe gebruik je deze zepen om wolluizen te bestrijden?

De procedure is heel eenvoudig: je moet ongeveer vier eetlepels zeepvlokken (5 als het vloeibaar was) oplossen in 3,5 liter water, bij voorkeur niet erg hard water. Het product wordt koud aangebracht, niet gemengd, en heeft effect op insecten totdat het opdroogt. Wanneer de zeep nog nat is, lost het het membraan van de insectencellen op of ontdoet het hen van hun buitenste beschermlaag, wat vervolgens de dood door verstikking veroorzaakt.

Dit betekent dat, in het geval van vrij grote plagen, naast het handmatig verwijderen van alle zichtbare insecten en eitjes, de behandeling meerdere malen gedurende een week of langer moet worden herhaald totdat verbeteringen worden waargenomen.

Andere groene methoden zijn het gebruik van neemolie (doop er een wattenstaafje in en wrijf het rechtstreeks op de wolluis) of het plaatsen van lieveheersbeestjes en neuroptera in de tuin in de buurt van de planten: deze insecten zijn natuurlijke vijanden van larven of pas uitgekomen ongedierte en zijn te koop in gespecialiseerde winkels of online.

Veel tuinierplezier!

Advertisement