De huisinrichting een beetje zat? Probeer het te verbeteren met wat trucjes

door Natasja

02 November 2021

De huisinrichting een beetje zat? Probeer het te verbeteren met wat trucjes
Advertisement

Het gebeurt vaak dat je naar een kamer kijkt waarin je al jaren woont en je realiseert dat er iets mis is met het algemene uiterlijk ervan, zelfs als die kamer opgeruimd en zo schoon mogelijk is. Het kan aan de opstelling van de meubels, aan de kleur van de muren of aan de saaie of ouderwetse gordijnen liggen: er zijn vele oorzaken, en soms is er geen radicale ingreep nodig om de binnenhuisinrichting te herstellen, maar alleen wat ad hoc aanpassingen.

Er zijn namelijk een aantal trucs die erg nuttig kunnen zijn om ruimtes een nieuw karakter te geven: ontdek eenvoudige  aantal van de nuttigste trucs.

Advertisement

Kleuren

Hoewel de veiligste en meest risicoloze keuze wit is, dat een koele ondertoon heeft en kamers onmiddellijk open en helder maakt, is het niet zeker dat een harmonieus en aangenaam resultaat niet ook kan worden bereikt met een combinatie van verschillende tinten, zelfs met felle tinten en sterke contrasten.

Het is belangrijk je te beperken tot 3 kleuren in de kamer, te verdelen volgens de beroemde 60-30-10 regel: de hoofdkleur (vaak de meest neutrale, die de muren bedekt) moet 60% van de zichtbare oppervlakken innemen, een contrasterende kleur zal 30% beslaan en een heldere en levendige tint of een tint die zich onderscheidt van de andere zal worden gereserveerd voor voorwerpen en speciale plekken voor de resterende 10%.

Advertisement

Symmetrie: ja of nee?

Symmetrie is op zichzelf een concept van evenwicht en harmonie, maar het is niet altijd de beste keuze, zelfs niet in de slaapkamer waar het vaak de regel is die de boventoon voert: het bed in het midden, nachtkastjes en lampen op een spiegelbeeld manier gerangschikt. Maar als je de boel wat wilt opschudden, waarom verander je dan niet alles een beetje en creëer je een lichte asymmetrie?

Een belangrijk element

Of het nu een accentmuur is, een groot schilderij, de open haard, een imposante spiegel, een standbeeld... Er is altijd wel een voorwerp of detail dat het middelpunt van de ruimte moet worden, dat de aandacht van iedereen die er binnenkomt trekt. Het zou zelfs een creatief beschilderde hoek kunnen zijn!

Planten

Een kamer is nooit compleet zonder een vleugje groen: idealiter echte en decoratieve planten, maar als dat vanwege de lichtomstandigheden onmogelijk is, dan zullen ook een paar kunstbladeren, -bloemen of -takken elke kamer op onnavolgbare wijze verrijken.

Licht

Elke natuurlijke lichtbron moet ten volle worden benut, waarbij moet worden gekozen voor kleuren die het niet donkerder maken, de juiste gordijnen, spiegels die het licht versterken. En dan zijn er de kunstlichtpunten: het is beter om er verschillende te verspreiden, met behulp van staande lampen, tafellampen, wandlampen of spots die op verschillende manieren worden gecombineerd. Soms is dat alles wat nodig is om een kamer beter tot zijn recht te laten komen.

Advertisement

Onverwachte details

Probeer iets extravagants: creatief hergebruikte oude voorwerpen en onverwachte accessoires zijn een manier om je huis op te fleuren. Denk eens buiten het kader voor een verrassend resultaat.

Accessoires coördineren

Wil je veel potten gebruiken voor planten of houders? Kies vormen en kleuren die op elkaar lijken of bij elkaar passen, zodat de kamer niet chaotisch en verwarrend wordt.

Advertisement

Patronen en decoratieve motieven

Een gedeelte van een muur bedekt met behang, de kussens of dekens op de bank, de bekleding in de woonkamer of zelfs alleen maar de bekleding van een paar voorwerpen: het zijn allemaal oppervlakken die het tafereel kunnen verrijken met terugkerende of bij elkaar passende patronen en prints.

Gordijnen

Als de meubels en al het andere al goed zijn, ontbreken er nog misschien nog saaie of ouderwetse gordijnen om de kamer subtiel te transformeren: kies zware gordijnen alleen op plaatsen waar je het licht echt moet afschermen, laat het anders altijd door lichte stoffen en delicate kleuren filteren. Vaak heb je zelfs geen uitgebreide en sierlijke modellen nodig: eenvoud is vaak veel chiquer.

Succes!

Advertisement